Prva zvezdnika Toronta DeMar DeRozan in Kyle Lowry sta bila zaradi slabših predstav v končnici tarča kritik, a sta se navijačem le uspela oddolžiti na zadnjem srečanju. Igralca sta tekmo končala pri 34 oziroma 25 točkah in bila najbolj zaslužna za pomembno zmago svoje ekipe.

Košarkarji Toronta so tekmo pričeli izredno motivirani in že v uvodu napravili delni izid 9:0. Nadaljevanje je bilo še boljše, saj so v prvi četrtini vodili že za 16 točk, v drugi pa tudi za 20 (55:35). Gostiteljem je koncentracija popustila le nekaj minut pred zaključkom polčasa, kar je Miami izkoristil in na odmor odšel z zaostankom desetih točk (55:35).

Če so Kanadčani v tretji četrtini še nadzirali tekmo, pa bi v zadnji svojo prednost skoraj zapravili. Vročica je s pomočjo Joea Johnsona in Dwyana Wada dve minuti pred koncem srečanja ujela priključek in se približala le na točko zaostanka (88:87). A stvari sta v svoje roke prevzela DeRozan in Lowry. Slednji je z uspešno zadeto trojko vodstvo svojega moštva povečal na šest točk, medtem ko je bil s črte prostih metov nezgrešljiv DeRozan.

»Že zelo zgodaj na tekmi je prišel na črto prostih metov in ujel svoj ritem. Cel večer je bil osredotočen,« je predstavo DeRozna, ki je uspešno zadel vseh enajst prostih metov, komentiral prvi zvezdnik Miamija Dwyane Wade. Košarkarski veteran je bil z 20 točkami prvi strelec Miamija. Ob metu iz igre 6/14 je 13 točk dosegel Goran Dragić, ki je na parketu preživel 39 minut in ob tem prispeval še pet skokov in dve podaji. Enak izkupiček, 13 točk, je s klopi dosegel tudi njegov soigralec Josh Richardson.

Moštvi bosta šesto in morebiti tudi zadnjo tekmo odigrali v noči s petka na soboto v American Airlines Areni v Miamiju.

Prvaki že v konferenčnem finalu

V finale zahoda so se že uvrstili aktualni prvaki lige Golden State Warriors. Portland so premagali s 125:121 in jih na koncu odpravili s 4:1 v zmagah. Znova je odločilno vlogo odigral najkoristnejši igralec lige Stephen Curry. Dosegel je 29 točk, od tega 14 v zadnjih dvanajstih minutah.

Warriors se bodo v konferenčnem finalu oziroma polfinalu lige pomerili z zmagovalcem dvoboja San Antonio - Oklahoma, kjer slednja vodi s 3:2.