Predtekmovalni del na 80. svetovnem hokejskem prvenstvu elitnega razreda se je prevesil v drugo polovico, boj za četrtfinalne vstopnice pa se je na prizoriščih tekmovanja v Moskvi in Sankt Peterburgu dodobra razživel.

Že na uvodu šampionata je gostiteljica Rusija doživela hladno prho proti češkim hokejistom, ki so slavili s 3:0. Rusi, ki so v organizacijo tekmovanja vložili več kot 20 milijonov evrov, se pred svojimi navijači seveda želijo vrniti na svetovni prestol, zato so na pomoč poklicali okrepitve iz najmočnejše hokejske lige NHL. Danes bodo v Moskvo tako prispeli zvezdniki Washingtona Aleksander Ovečkin, Jevgenij Kuznjecov in Dmitrij Orlov, ki so v končnici klubskega tekmovanja izpadli proti Pittsburghu. Največ pozornosti bo znova dvignil nastop Ovečkina, ki že štirinajst let zapovrstjo brani barve različnih starostnih selekcij svoje domovine. S člansko vrsto je pred dvema letoma v Belorusiji nazadnje osvojil zlato kolajno, ko je Rusija v finalu s 5:2 ugnala Finsko.

Reprezentance na svetovnih prvenstvih večkrat kar med tekmovanjem spreminjajo postavo predvsem glede na položaj svojih hokejistov v NHL. Gre za precejšnje tveganje, saj se morajo igralci hitro privaditi na evropski čas in novo okolje. V zadnjih desetih letih so zgolj Švedi (2006), Finci (2011) in Kanadčani (2015) osvojili prvo mesto z nespremenjenim igralskim kadrom od prvega do zadnjega dne svetovnega prvenstva. Ruski napadalec Aleksander Ovečkin, peti najbolje plačani igralec onstran Atlantika, je denimo eden redkih hokejistov, ki se je med prvenstvom vedno odzval reprezentančnemu povabilu. Ruski selektor Oleg Znarok tudi tokrat ni imel pretiranih težav s prepričevanjem.

Sicer pa so na prvenstvu v Rusiji med neporaženimi reprezentancami po štirih odigranih tekmah ostale Češka, Finska in Kanada. V moskovski skupini sta najbližje izpadu v drugi kakovostni razred Latvija in Kazahstan, ki sta doslej zbrala po dve točki, v Sankt Peterburgu pa po pričakovanjih najslabše kaže Madžarski. Naši vzhodni sosedi še niso osvojili točke, kar razveseljuje italijansko reprezentanco. Azuri so namreč na nedavnem turnirju skupine B v Katovicah osvojili drugo mesto, trenutni razplet v Rusiji pa jim na široko odpira vrata povratka med elitno šestnajsterico.

Trenutni vrstni red, skupina v Moskvi: Češka 11, Rusija 9, Švedska 8, Švica 7, Norveška 5, Danska 4, Kazahstan in Latvija po 2, skupina v Sankt Peterburgu: Kanada in Finska po 12, ZDA in Slovaška po 6, Francija 5, Nemčija 4, Belorusija 3, Madžarska 0.