Belgijski kolesar Tim Wellens, član belgijske ekipe Lotto-Soudal, je kot ubežnik dobil šesto, prvo gorsko etapo 99. izvedbe italijanskega Gira v Raccarasu v Apeninih. Zgodilo se je tisto, kar so sanje ubežnikov. »Klubskemu kolegu Pimu Lighartu se moram zahvaliti za idejo, da poskusiva na tak način. Ko smo si privozili nekaj prednosti, sem imel dober občutek, da lahko morda uspe. Na moje veselje se nobena ekipa ni zapodila v lov na nas. Z dobro vožnjo na zadnjem klancu mi je tudi uspelo. Zmaga je seveda presenečenje,« je prvo zmago na velikih dirkah opisal 25-letni Tim Wellens.

Njegov primer je zgolj sanjski vzorec za kolesarja podobnega kova Mateja Mohoriča in Primoža Rogliča, le da so situacije vedno unikatne. Lani je bil med takimi srečneži Jan Polanc. Etapa je bila že prvi test za najboljše hribolazce v boju za rožnato majico. Nemara prvi favorit Italijan Vincenzo Nibali (Astana) je bil med bolj napadalnimi, a mu je Tom Dumoulin dal vedeti, kdo je trenutno gospodar na dirki. Komaj 25-letni Nizozemec je lani na španski Vuelti šele predzadnji dan zaradi zdravstvenih težav izgubil majico vodilnega. Ima torej izkušnje, kako se lotiti tritedenskih dirk. »Moj napad ni bil v načrtu, vendar ko sem videl Nibalija, sem skočil za njim. Sem močnejši, kot sem pričakoval. Nisem pa prepričan, da bo tako tudi v nadaljevanju v gorah. To res še ni bilo visoko v gorah, a je bil že pravi klanec,« je bil zadovoljen Tom Dumoulin, ki mu gre na roko tudi razpored naslednjih etap s sobotno vzpetino tik pred ciljem in nedeljsko vožnjo na čas (40 km), kjer je prvi favorit.

Tokrat so imeli vsi Slovenci vloge pomočnikov. Grega Bole za majico hribolazca Damiana Cunega. Primož Roglič (61., + 5:24) je že toliko okreval, da je do najmočnejših napadov Nibalija (edini) pomagal Stevenu Kruijswijku, ki je skupno peti. »Po telesu še vedno čutim bolečine, a vendar je vsak dan bolje. Kolikor sem lahko, sem pomagal spredaj,« je povedal Primož Roglič. Mimogrede, to je bila na papirju etapa, kjer bi brez padca teoretično držal stik z Dumoulinom in sanjal o rožnati majici. Matej Mohorič in Luka Mezgec sta glavno opravila do vznožja, preden je glavnina zavila v zadnji vzpon do smučarskega centra Roccaraso. V ekipi Lampre sicer nimajo velikih načrtov za skupno razvrstitev, čeprav je Diego Ulissi sedmi v skupnem seštevku, bolj lovijo etapne zmage. »Cel dan sem pomagal ekipi, vse do vznožja zadnjega vzpona, kjer sem svoje delo opravil. Kar precej naporen dan je za nami. Danes sem se počutil odlično, mnogo bolje kot včeraj, » je dan opisal znova zelo opazni v akciji Matej Mohorič. V cilj je pripeljal v veliki skupini na začelju skupaj z Boletom in Mezgecem (+ 17:30), kjer si delajo skrbi le z dovoljenim zaostankom. »Zadnji vzpon smo v 'grupettu' vzeli z rezervo. Čakata nas še dolga dva tedna. Seveda je čas tudi, da se kakšno reče, tako z Gregom kot z Lukom.« Ekipa Orica GreenEdge ima v igri za skupno zmago malega Kolumbijca Estebana Johana Chavesa (skupno 8.). »Esteban je super kolesar. Tudi v skupini se odlično pelje, kar je dobra referenca za kolesarja v boju za skupno. Danes sem mu pomagal, da je v ospredju začel klanec, kar je običajna naloga. Z Mohoričem sva imela prijetne pogovore,« se je smejalo Luki Mezgecu. S tem je posredno pokazal, da je prihranil nekaj energije za današnjo razgibano etapo (Foligno, 211 kilometrov), kjer naj bi znova dobili priložnost vzdržljivi sprinterji. V ekipi bodo imeli dilemo, ali usmeriti moči v Caleba Ewana ali bo prvič odgovornost prevzel izkušenejši Mezgec.