Slovenska reprezentanca v kajaku in kanuju na divjih vodah se v teh dneh odpravlja v Liptovski Mikulaš na Slovaškem, kjer bo prihodnji teden z evropskim prvenstvom v slalomu prvi letošnji vrhunec sezone in zadnja etapa v internem izboru ekipe za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janieru. Vozovnice na letalu za Brazilijo imajo že zagotovljene kanuist Benjamin Savšek ter kanuistični dvojec Luka Božič in Sašo Taljat. Kajakaš Peter Kauzer bi ostal brez svojega tretjega olimpijskega nastopa le, če bi debitant v reprezentanci Martin Srabotnik osvojil kolajno, Hrastničan pa ostal brez nje. Najbolj napeto je med kajakašicami, kjer se za eno mesto borita Urša Kragelj in Eva Terčelj.

Ker Slovenija redno osvaja kolajne na evropskih prvenstvih, ima tudi tokrat visoke cilje. V vseh štirih olimpijskih disciplinah meri na kolajne. Glede na to, da bo branil naslov evropskega prvaka v kanuju enosedu, je prvo ime slovenske reprezentance Ljubljančan Benjamin Savšek. »Zaradi lanskega uspeha je malo več pritiska. Ne obremenjujem se s kolajno, ampak se bom skušal čim bolj osredotočiti na svojo vožnjo. Če bo popolna, bom uresničil svoje cilje, ki so zelo visoki, a tudi konkurenca je zelo nabrušena. Evropsko prvenstvo je etapa na poti do uspešnega olimpijskega nastopa,« je pripovedoval Benjamin Savšek, ki se je pozimi pripravljal v Združenih arabskih emiratih. Dobro formo je potrdil s serijo zmag na štirih izbirnih tekmah v Tacnu. Da se Luka Božič ni uvrstil v reprezentanco v kanuju enosedu, je celo dobrodošlo za kanu dvosed s Sašem Taljatom, saj se bosta tako oba osredotočila le na disciplino, ki bo zadnjič v programu olimpijskih iger.

Peter Kauzer, ki je bil pozimi v Avstraliji, ima na progo v Liptovskem Mikulašu lepe spomine, saj je bil na njej pred devetimi leti evropski podprvak. »Na Slovaškem sem se vedno dobro počutil in uspešno tekmoval. Ko se dobro počutim, pridejo tudi visoke uvrstitve. Trening v Avstraliji je pokazal, da se še vedno lahko kosam z najboljšimi. Če pokažem vožnjo, ki jo znam, lahko tudi zmagam,« od samozavesti prekipeva 32-letni Peter Kauzer.