»Ljudje so apatični ob tem, kar se dogaja z zdravstvenim sistemom,« je primarij Matija Cevc, predsednik Sindikata UKC Ljubljana, komentiral neuspešne volitve za predsednika zdravniške zbornice. V Zdravniški zbornici Slovenije so včeraj potekale volitve poslancev skupščine in predsednika zbornice. Člani zbornice so glasovali po pošti. Da bi bile volitve predsednika veljavne, bi morali doseči predpisan visok kvorum udeležbe – glas bi morala oddati vsaj polovica članov zbornice, kar pomeni 5135 članov. A je do včeraj prispelo le 4659 glasov. Volilna komisija je tako sklenila, da volitve predsednika zbornice niso bile uspešne. Za izvolitev poslancev skupščine zbornice je bil potreben nižji kvorum; te volitve so bile uspešne.

Mandate bodo poslancem podelili na konstitutivni seji skupščine, ki bo prihodnji mesec. Takrat se bodo poslanci odločili tudi o datumu novih volitev. Do izvolitve novega predsednika zbornice delo in naloge predsednika opravlja dosedanji predsednik Andrej Možina.

Na vprašanje, ali je nizko volilno udeležbo mogoče pripisati tudi izborov kandidatov za predsednika, je predsednik Sindikata UKC Ljubljana Matija Cevc odgovoril pritrdilno: izmed obeh kandidatov je prim. dr. Gordana Živčec Kalan, nekdanja predsednica zbornice, zaupanje zbornice v preteklosti izgubila, od sedanjega predsednika Možine pa ne pričakujejo nič novega. Cevc si želi, da bi imeli na prihodnjih predsedniških volitvah zdravniki in zobozdravniki večjo možnost izbire.

To sicer niso prve volitve predsednika zdravniške zbornice, ki niso bile uspešne.