Marko Jazbec, šef Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki je na finančni konferenci v Portorožu včeraj govoril tudi o letošnjih načrtih SDH, je poudaril, da trenutno poteka več zahtevnih konsolidacij. Na področju privatizacije pa je največji izziv NLB. Pri tem si v SDH želijo skupaj z vodstvom največje banke pri nas. Spomnil je, da je Slovenija zavezana NLB privatizirati do konca prihodnjega leta.

»Ta projekt je tako kompleksen, da moramo delati vse, da bi na koncu prišlo do optimalne privatizacije,« je poudaril Jazbec. SDH bo že v prihodnjih dneh sporočil, na kakšen način se bo prodajala naša največja banka. Jazbec bo poslancem najverjetneje predlagal spremembo strategije upravljanja naložb države oziroma konkretno odpravo omejitve lastništva NLB. To pomeni, da bi se odrekli zdaj veljavnemu določilu, da noben drug lastnik ne bi smel imeti večjega deleža od države, torej 25 odstotkov in eno delnico. V SDH namreč menijo, da koncentracija lastništva ni skladna z evropskimi predpisi. Na vprašanje, ali bo tudi predlagal, naj se NLB proda v enem delu in ne prek javne ponudbe delnic, pa je Jazbec odgovoril, da v SDH o tem še nimajo stališča. Glede tega, koga bi rad videl med novimi lastniki NLB, je ponovil to, kar je nedavno poudaril v intervjuju za Dnevnik. Veselilo bi ga, če bi NLB dobila kot lastnika močno bančno franšizo.

Jazbec o Jamniku v NLB

Šef SDH je odgovarjal tudi na vprašanja, povezana s špekulacijami, da naj bi bil Borut Jamnik, predsednik uprave Modre zavarovalnice in med drugim tudi prvi nadzornik Telekoma, v igri za vodstveni položaj v NLB. Jazbec je poudaril, da Jamnika ne bodo predlagali za nadzornika NLB, saj so, kot pravi, prišli do nabora imen, ki so po mnenju SDH z vidika načela neoporečnosti mnogo boljša. In dodal: »Če sem zelo iskren, Boruta Jamnika v nobenem trenutku nismo imeli na radarju glede nadzorniške funkcije v kateri koli poslovni banki.«

Borut Jamnik pa na vprašanje Dnevnika, ali bo šel v upravo NLB, odločno zatrjuje, da se ni prijavil niti na razpis za nadzornika banke niti ne bo šel v upravo NLB. Spomnimo, ravno včeraj se je sicer iztekel rok za prijavo na razpis za predsednika uprave NLB. Koliko prijav je prispelo, v banki ne razkrivajo. Naša največja banka je od odstopa Janka Medje s položaja predsednika uprave v začetku februarja brez šefa, začasno jo vodi član uprave Blaž Brodnjak. NLB, ki je v občutljivem obdobju iskanja novih lastnikov, tako išče novega predsednika uprave kot tudi nove tri člane nadzornega sveta.