Že davnega 18. septembra 2013 je Gorenje nazadnje premagalo Celjane v Rdeči dvorani (30:28), nato pa se je začelo zmagovito obdobje velenjskega trenerja Branka Tamšeta na klopi pivovarjev. Odkar je decembra 2013 prevzel trenersko žezlo v Celju, je na 12 zaporednih tekmah v prvenstvu, pokalu in superpokalu prav tolikokrat premagal nekdanje delodajalce, od 12 porazov pa jih je na Gorenjevi klopi najprej Ivan Vajdl pridelal pet, za njim pa še sedem Gregor Cvijič. Na 13. savinjsko-šaleškem derbiju februarja letos je bil njun naslednik Marko Šibila blizu prekinitvi črnega niza, a po vodstvu Gorenja s 23:19 v 50. minuti se je tekma v Rdeči dvorani končala brez zmagovalca (24:24).

Na takratni tekmi Gorenjev kapetan Staš Skube ni dosegel zadetka, Trebanjec pa se danes nadeja drugačnega razpleta. »V zadnjem času dvigujemo raven svoje igre, zato verjamem, da bomo prekinili črni niz in se veselili. Tako blizu uspehu proti Celjanom, kot smo bili februarja, že zelo dolgo nismo bili, zato smo lahko optimisti. Ne glede na tokratni razplet odločitev o tem, kdo bo prvak, ne bo nič bližja, kajti do konca bo še pet krogov in lahko se zgodi še marsikaj,« pravi Staš Skube. Po sezoni odhaja (skupaj s soigralcem Mariem Šoštaričem) v madžarski Pick Szeged, o naslovu prvaka pa pravi: »Odkar sem leta 2013 prišel v Velenje, nisem osvojil še nobene lovorike. Zato si je pred odhodom še toliko bolj želim.«

Če bo danes Gorenje zmagalo, bo imelo po polovici končnice že tri točke prednosti pred Celjani in odprto pot do četrtega naslova prvaka. Tega se zaveda tudi celjski kapetan Luka Žvižej: »Kljub točki zaostanka za Gorenjem imamo lastno usodo še vedno v svojih rokah, to pa je najpomembneje. Statistika dozdajšnjih medsebojnih tekem ne bo igrala nobene vloge, saj na parketu ne igrajo številke, ampak igralci. Drži pa, da tekma potencialno veliko prinaša in tudi veliko odnaša. A mi razmišljamo le o zmagi, s katero bi bili še korak bližje cilju – naslovu prvaka.« Pri Celjanih zaradi poškodb ne bodo igrali Arthur Patrianova, Marko Dujmovič in Luka Dobelšek, pri gostiteljih pa Klemen Ferlin in Miloš Božović.