Mariborčani v končnici za prvaka ne blestijo, saj so najprej z velikimi težavami doma premagali Loko z le zadetkom razlike (24:23), med prvomajskim koncem tedna pa so doživeli hladen tuš v Ribnici, kjer so izgubili s kar 19:28. Zdaj jih v dvorani Tabor v štirih dneh čakata dva derbija z najboljšima slovenskima kluboma in edinima kandidatoma za naslov prvaka Slovenije: danes ob 18.45 s Celjani, v soboto ob 17. uri pa še z Gorenjem.

Trener Slavko Ivezič seveda ni zadovoljen s predstavami na uvodnih dveh tekmah končnice, za nameček pa ima tudi težave z zdravstvenim stanjem igralskega kadra. »Želeli smo si, da bi jo v končnici zagodli tudi vodilnima kluboma, a ne samo z besedami, ampak tudi z dejanji. Toda zaradi poškodb pred začetkom končnice nam je upadla forma, poleg tega pa nas je dotolkel tudi zadnji poraz v Ribnici. No, v zadnjih dneh smo le strnili glave, dobro trenirali in upam, da bomo kompletni do tekme s Celjani, ki so brez dvoma veliki favoriti proti nam. Na nas pa je, da pokažemo boljšo igro kot na zadnjih dveh tekmah in se po najboljših močeh zoperstavimo enemu od kandidatov za naslov prvaka,« napoveduje trener Slavko Ivezič, tretjeuvrščeni Mariborčani pa imajo pred Ribničani še vedno pet točk prednosti.

Celjani imajo na mariborsko dvorano Tabor slabe spomine, kajti v njej so 31. oktobra lani v devetem krogu rednega dela ligaškega tekmovanja doživeli edini poraz v letošnji domači sezoni (prvenstvo in pokal). Takrat se je po 615 dneh končal tudi njihov sanjski niz 59 zaporednih zmag v domačih tekmovanjih, ki se je začel prav po porazu v mariborski dvorani 23. februarja 2014. Pivovarji so končnico za prvaka začeli s presenetljivim remijem v Ribnici (27:27), v drugem krogu pa so se v Zlatorogu znesli nad Koprom (45:25).

»Z izgubljeno točko v Ribnici smo si precej otežili delo, a remi ni katastrofa. Proti Ribničanom smo dobili klofuto, za katero upam, da nas bo prebudila in da se bomo vrnili na stare in uspešne tirnice. Jasno je, da ne smemo več gledati nazaj na to, kar se je zgodilo, ampak samo naprej, od tekme do tekme,« opozarja celjski trener Branko Tamše. Igralci so njegovo besedno lekcijo vzeli resno že proti Koprčanom, na današnji tekmi, na kateri si Celjani v boju za 20. naslov prvaka nikakor ne smejo privoščiti poraza, pa Tamše še naprej ne more računati na poškodovana Arthurja Patrianovo in Marka Dujmoviča. V senci derbija v Mariboru bosta tekmi v Velenju, kjer gostuje čedalje boljša Ribnica, in Kopru, kamor prihajajo Škofjeločani, vloga favorita pa obakrat pripada gostiteljem.

Pari 3. kroga, danes ob 18.45: Maribor Branik – Celje Pivovarna Laško, ob 19. uri: Gorenje – Riko Ribnica, Koper 2013 – Urbanscape Loka, trenutni vrstni red: Gorenje 53, Celje 52, Maribor 39, Ribnica 34, Koper 31, Loka 30.