Do konca letošnjega prvenstva so samo še trije krogi. Olimpija in Maribor sta po točkah izenačena, toda zmaga Maribora na sobotnem derbiju v Ljubljani je povsem premešala karte. Slovenski serijski prvaki so kljub slabšemu izkupičku na medsebojnih tekmah z Olimpijo v precejšnji psihološki prednosti, Ljubljančani pa z zelo velikimi težavami na vseh področjih delovanja kluba.

CELJE – OLIMPIJA

danes ob 16. uri, sodnik: Perić

V taboru Olimpije ni bilo burno le zaradi poraza proti Mariboru, temveč tudi zaradi obtožb o bunkerju v drugem polčasu, ki jih je na račun trenerja Rodolfa Vanolija izrekel Rok Kronaveter. Nanje je ostro reagiral predvsem predsednik kluba Milan Mandarić, ki je povsem strt. 77-letni poslovnež je po čistki v klubu ostal osamljen pri strateških odločitvah, saj mu Sebastjan Cimerotič, odvetnik Franci Matoz in menedžer Elvis Bašanović (v klub je pripeljal vratarja Vidmarja in trenerja Vanolija), ki z njim sedijo v prvi vrsti na tribuni VIP, niso v veliko pomoč. Ljubljančani so v minulih dneh predvsem sestankovali, manj pa trenirali, saj so imeli v nedeljo regeneracijo, v ponedeljek prosto in včeraj enourni trening. Če Olimpija zmaga v Celju, bo to mali čudež glede na stanje duha in telesno pripravljenost obeh ekip. Olimpija ima moč le za en polčas. Celjani od prihoda trenerja Roberta Pevnika, ki zmagovalno miselnost uspešno prenaša tudi na igralce, ne poznajo poraza: pet zmag in dva remija. Naš namig: 0.

MARIBOR – RUDAR

danes ob 16. uri, sodnik: Ponis

Vsaka za prvaka. In vsaka za obstanek. Maribor in Rudar imata različna cilja, ampak enako željo. Točke. Mariborske viole bodo navijale na severu, ker je južna tribuna za preostali domači tekmi zanje zaprta. »Še vedno smo lovci. Drugi polčas v Ljubljani je pokazal, kaj zmoremo. Ekipa ima potencial, to pa moramo prikazati vseh 90 minut,« je dejal Milivoje Novaković. Ni skrival, da žvižgi na nekatere fante ne vplivajo spodbudno in da so zmago proti Olimpiji nujno potrebovali. Da bi jim Rudar točke podaril, odpade, Novaković pa vidi, kje je Maribor lahko nevaren sam sebi: »Preveč je nihanj v igri. Odpraviti je treba določene pomanjkljivosti, željo in bojevitost moramo ohraniti na najvišji ravni, iz tega bo prišla tudi želena igra.« Če ne pade Rudar, slavje v derbiju ne bo imelo pomena. Darko Milanič ne bo mogel računati na kaznovanega Željka Filipovića, Velenjčani, pri katerih je včeraj iz osebnih razlogov odstopil trener Jernej Javornik (začasno ga bo zamenjal pomočnik Ramiz Smajlović), na Senada Jahića. Naš namig: 1.

KRŠKO – GORICA

danes ob 18. uri, sodnik: Skomina

Krško je eden redkih prvoligašev, ki igra spomladi bolje kot jeseni, zato si je ob pomoči armade navijačev (za Mariborom in Olimpijo imajo tretji najboljši obisk v ligi) zasluženo že skoraj priigralo obstanek. Za potrditev potrebujejo le še točko in Gorica je tekmec po meri. Največ zaslug za preobrazbo imajo posojeni igralci Maribora Hotić, Vuklišević, Pušaver in Kramarič, ki so z igrami skozi vso pomlad izzivali strokovni štab Maribora, da si v prihodnji sezoni zaslužijo več priložnosti v Ljudskem vrtu. Gorica je spomladi pokazala precej manj želje po tretjem mestu od Domžal, ki vodi v kvalifikacije za evropsko ligo. To je bilo najbolj očitno na nedeljski medsebojni tekmi, na kateri je bila igra Gorice v nasprotju z izjavami o odločnem boju, želji in bojevitosti – dajali so vtis, da jih je načela spomladanska utrujenost. Gorica se bo s četrtim mestom vendarle uvrstila v Evropo, če bo Maribor postal zmagovalec slovenskega pokala, v katerem se bo 25. maja v Kopru pomeril s Celjem. Naš namig: 1.

LUKA KOPER – KRKA

danes ob 19. uri, sodnik: Jug

Derbi najslabših ekip lige že lahko odloči, kdo bo izpadel iz prve lige. Če Krka izgubi, bo že drugoligaš, Koper pa bi si z zmago priigral dodatne kvalifikacije in glede na razpored povečal možnosti celo za osmo mesto in s tem neposreden obstanek. Koper je najslabše moštvo lige na domačem igrišču, Krka na gostovanjih. A igra Krke na zadnjih tekmah je boljša od izkupička točk, zato ne bo lahek zalogaj za gostitelje, ki optimizem gradijo na zmagi v Velenju. Tudi če Krka zmaga na Bonifiki, bo tekmeca ujela le po točkah, še vedno pa bo slabša v medsebojnih tekmah, v katerih ima Koper dve zmagi v Novem mestu in remi na Bonifiki. Končni razplet tekme bo odvisen od tega, koliko domačih fantov bo v domači začetni enajsterici. Ti se za klub borijo precej bolj srčno kot tujska legija, ki le profesionalno izpolnjuje naloge in pogleda na bančni račun, če je prišla plača. Ko je na igrišču neformalni kapetan Dalibor Radujko, ki so ga novi šefi na Bonifiki sicer odpisali, Koper na izgublja. Naš namig: 0.

DOMŽALE – ZAVRČ

danes ob 19. uri, sodnik: Sagrković

Domžalčani za teoretično potrditev tretjega mesta potrebujejo še dve točki, a glavnino dela so že opravili v nedeljo z zmago proti neposrednemu tekmecu v Novi Gorici. Po porazni seriji aprila, ko so bili šest tekem brez zmage, so proti Gorici končno zaigrali v skladu s pričakovanji strokovnega štaba in navijačev. Skrivnost domžalske preobrazbe v ekipo z repom in glavo je v vrnitvi 23-letnega Mariborčana Matica Črnica in dobri strelski formi iz Reke izposojenega Antonia Manceta. Čeprav Črnic še ni povsem okreval po poškodbi, je ekipi vlil dodatno energijo, povezal niti igre, vse pa nadgradil z vodilnim golom in asistenco za drugi gol. Če bo Zavrč nadaljeval razprodajo točko – na zadnjih sedmih tekmah je štirikrat izgubil in trikrat remiziral – se lahko znajde celo v boju za izognjenje devetemu mestu, ki vodi v dodatne kvalifikacije z drugouvrščenim klubom druge lige. Vladar haloškega kluba Roman Vuk je že začel ustaljeno prakso odpuščanja igralcev pred zadnjimi tekmami sezone. Naš namig: 1.