Olimpija je doživela boleč poraz, ker je po prvem polčasu očitno že mislila, da je državni prvak. Ljubljančani so v prvem delu tekme povsem nadigrali počasne, razglašene in neorganizirane Mariborčane, ki niso imel odgovora na agresiven pristop tekmeca. A gostitelji dobre predstave niso kronali z več kot enim golom, s čimer bi velikega rivala povsem dotolkli že do odmora. Mariborski trener Darko Milanič, kateremu je bil v oporo na klopi tudi športni direktor Zlatko Zahović, je med odmorom zadel z menjavama, ko je na igrišče poslal živahnega Jankovića in prodornega Mendeya. Da so odpisani gostje vstali od mrtvih, je v največji meri kriv trener Olimpije Rodolfo Vanoli s spremembo taktike iz napadalne postavitve v bunker.

Potem ko je Olimpija v prvem polčasu igrala s tremi postavnimi štoperji v zadnji vrsti, je v drugem kar s petimi igralci v obrambi, s čimer je izgubila prevlado v zvezni vrsti in prodornost po bokih. S takšnim pristopom, ko do izenačenja gostov ni sestavila niti enega nevarnega napada in je s krajo časa le čakala na konec tekme, je Olimpija sama vrnila Maribor v tekmo. Do sporne enajstmetrovke, ko je sodnik Damir Skomina ob igranju Dejana Kelharja z roko na robu kazenskega prostora zelo hitro pokazal na belo točko, je imel Maribor edino priložnost preko Amirja Derviševića že v prvem polčasu. Ob bunkerju Olimpije, zaradi katerega je strelec edinega zadetka za Olimpijo Rok Kronaveter in s 15 goli drugi strelec ekipe javno okrcal svojega trenerja Vanolija, je bilo le vprašanje časa, kdaj bo prejela gol. Z vsakim predložkom z boka, ki jih je bilo vsaj dvajset, ali kotom je bila že po zakonu verjetnosti vse večja možnost, da bo ena izmed žog končala v ljubljanski mreži. To se je tudi zgodilo v zadnjih sekundah tekme po seriji petih kotov.

Navijači Olimpije težko sprejmejo, kaj so zapravili Ljubljančani, pri katerih je drugi polčas razkril tudi preslabo telesno pripravljenost in veliko omejenost v izboru napadalcev. A Olimpija ima še vedno vse v svojih rokah. Če bo na zadnjih treh tekmah, ko gostuje v Celju in Velenju ter doma gosti Krko, zmagala, bo postala prvak. Ob enakem številu točk je namreč od Maribora boljša v medsebojnih tekmah. Vijoličasti so bili v Stožicah v svoji tradicionalni tekmovalni podobi brez presežka. Z igro po šabloni v širino, s katero si imeli pobudo, ne pa tudi priložnosti, in s čakanjem na napake tekmeca so prišli do zmage. Maribor je po takšni zmagi v 94. minuti v veliki psihološki prednosti, Olimpija pa v šoku, od katerega se bo težko opomogla že do srede, ko gostuje pri Celju, ki pod novim trenerjem Robertom Pevnikom še ni izgubilo. Ob vseh pretresih, ki sta jih doživela kluba v letošnji sezoni, bo prvak tisti, ki bo manj slab in storil manj napak.