Real Madrid se je štirinajstič v zgodovini kluba uvrstil v veliki finale najmočnejšega evropskega tekmovanja. Doslej je zmagal desetkrat, kar velja za rekord vseh časov. Real je ligo prvakov nazadnje osvojil pred dvema letoma, ko je v Lizboni premagal mestnega tekmeca Atletico, s katerim se bo v ponovitvi španskega finala pomeril tudi 28. maja v Milanu.

Real Madrid z levo roko do finala

Prevlada španskih klubov v obeh evropskih tekmovanjih je v zadnjem obdobju izrazita. Real Madrid si je v tej sezoni skorajda z levo roko zagotovil finalno vstopnico, a je ob tem treba podčrtati, da je imel srečo pri žrebu, saj Roma, Wolfsburg in Manchester City v tekmah na izpadanje niso bili dorasli tekmeci. Atletico je imel na poti do zadnjega dejanja lige prvakov precej zahtevnejše delo, saj je moral izločiti nizozemskega, španskega in nemškega prvaka. Še zahtevnejše delo v lovu na peti evropski naslov je imela lani Barcelona, ko je izločila angleškega, francoskega, nemškega in italijanskega šampiona.

Real Madrid se ni preveč naprezal niti v polfinalu, kjer ga je v dveh tekmah proti Cityju rešil avtogol Fernanda. Manchester City je bil tako skromen, da je v 180 minutah le dvakrat ustrelil v okvir španskih vrat, kar je za tako visoko raven tekmovanja nenavadno. So pa bili Madridčani v tej sezoni na domačem stadionu tako zanesljivi, da na desetih tekmah sploh niso prejeli gola, kar je pred desetimi leti nazadnje uspelo Arsenalu. Nad uvrstitvijo Reala v finale je bil navdušen tudi španski kralj Felipe VI., ki je v družbi mlajše hčerke Sofije obiskal igralce v garderobi.

»Preboj v finale je velik dosežek, a ne smemo pozabiti, da nismo še nič osvojili,« evforijo ob pričakovanju »undecime« umirja trener Reala Zinedine Zidane. Francoz lahko postane sedmi trener, ki je evropsko krono osvojil že kot profesionalni nogometaš. Doslej je to uspelo Miguelu Muñozu, Giovanniju Trapattoniju, Johanu Cruyffu, Carlu Ancelottiju, Franku Rijkaardu in Josepu Guardioli.

Enajst sprememb v postavah

Real in Atletico se bosta v Milanu na najpomembnejši tekmi leta pomerila po 735 dneh od zadnjega snidenja v finalu lige prvakov. Kluba od tedaj nista osvojila nobene resne lovorike, saj je lani vse tri vzela Barcelona, ki je tudi v tej sezoni prvi favorit za oba španska naslova. Real je v dveh letih v udarni enajsterici zamenjal pet igralcev, Atletico šest. Medtem ko napad Reala še vedno sestavlja trojček Bale-Benzema-Ronaldo, je pri Atleticu Villo in Costo zamenjal dvojec Griezmann-Torres. V primeru zmagoslavja in uspešnega nastopa na prihajajočem evropskem prvenstvu bi francoski napadalec Antoine Griezmann postal resen tekmec Cristianu Ronaldu in Lionelu Messiju v boju za zlato žogo.

Na osrednjem madridskem trgu Puerta del Sol so včeraj že izobesili gigantska dresa Reala in Atletica, ki mimoidoče opozarjata na prihajajoči milanski spektakel. Španske turistične agencije so že začele prodajati angažmaje za ogled finalne tekme na stadionu San Siro, ki sprejme 80.000 obiskovalcev. Za navijače obeh moštev bo na voljo 42.000 vstopnic, za katere bodo morali odšteti od 70 do 440 evrov. Stavnice v vlogo favorita postavljajo Real. Kvota za njegovo zmago je 2,27, medtem ko je pri Atleticu ocenjena na 3,09.