Madridski derbi med Realom in Atleticom v zadnjih letih buri precej duhov, predvsem pri privržencih Reala, saj se je za »galaktike« mestni tekmec iz najbolj zaželenega nasprotnika spremenil v nočno moro. Atletico je bil na derbijih brez zmage kar 14 let, dokler ni leta 2013 končal suše z zmago v finalu kraljevega pokala, zgodba pa se je odtlej povsem obrnila in je zdaj Real tisti, ki se muči z mestnim rivalom. Atletico je v soboto tretjo sezono zapored zmagal na tekmi la lige na stadionu Reala, za zmago z 1:0 je v 53. minuti zadel Francoz Antoine Griezmann, Jan Oblak pa je s tremi obrambami mrežo »colchonerosov« brez večjih naporov še 22. v sezoni ohranil nedotaknjeno. Kraljevi klub je v zadnjih desetih medsebojnih obračunih Atletico premagal zgolj enkrat in navijači Reala verjetno pošteno obžalujejo transparent iz leta 2011, na katerega so zapisali, da iščejo dostojnega tekmeca za mestne derbije.

Težava igralcev kraljevega kluba na derbijih je predvsem psihološke narave, meni njihov trener Zinedine Zidane, ki je doživel prvi poraz na klopi Reala: »Naša težava v boju z Atleticom ni v fizičnem smislu, saj smo trdo delali ves teden in se dobro pripravili na nasprotnika. Imamo problem v glavah.« Po porazu so se pri Realu tudi dokončno sprijaznili, da je lova na Barcelono in upanja na naslov prvaka konec. »Preden me vprašate, vam povem, da je prvenstvo za nas izgubljeno,« je bil jasen Zidane.

Pozivi k odstopu Pereza

Takšno spoznanje že 12 krogov pred koncem prvenstva je vsekakor boleče, saj je bil Real v času prevlade Barcelone od leta 2008 španski prvak le enkrat. Zato ni čudno, da so tako kot po novembrski blamaži na »el clasicu« (0:4) na tribunah stadiona Santiago Bernabeu v soboto odmevali vzkliki »Florentino, odstopi!«, ki pa avtoritativnemu predsedniku Reala Florentinu Perezu verjetno (še) ne bodo prišli do živega.

Perez pa ni edini, ki se je po novi zaušnici znašel v nemilosti navijačev. Zadnjo februarsko soboto bo poskušal čim prej pozabiti tudi Cristiano Ronaldo, ki je v slogu celotne letošnje sezone ponovno pogorel na tekmi proti Realu dostojnemu nasprotniku, medtem ko osebno statistiko z goli polni le na tekmah z lažjimi tekmeci, ki bi jih Real premagal tudi brez njega. Portugalec, ki je pri izidu 0:0 zapravil najlepšo priložnost na tekmi, proti Atleticu pa ni zadel že pet tekem zapored, je šel celo tako daleč, da ni prevzel niti delčka odgovornosti za nov neuspeh, za povrh pa se je še spravil na soigralce.

»Jezi me, kadar slišim, da so se moje igre poslabšale in da zato dosegamo slabše rezultate. Toda če bi bili vsi igralci Reala na mojem nivoju, bi bili na prvem mestu. Ne želim nikogar omalovaževati, a težko je zmagovati, če niso vsi drugi najboljši igralci. Rad igram z Benzemajem, Balom in Marcelom. Ne mislim, da Jese, Vasquez ali Kovačić niso dobri, so zelo dobri, toda za osvajanje lovorik potrebuješ najboljše, pomanjkanje teh pa je naš največji letošnji problem,« so bile besede Cristiana Ronalda, ki so kar nekoliko zasenčile zmago Atletica, Portugalec pa se je znašel na udaru kritik španskih in tujih medijev. Nekaj ur kasneje se je poskušal iz zagate izvleči z izjavo, da je govoril le o fizični pripravljenosti in da je pogrešal poškodovane soigralce, toda škoda je bila storjena in Ronaldo lahko na naslednji domači tekmi pričakuje kar nekaj žvižgov, s čimer se v preteklosti ni znal najbolje soočiti.