Po rezultatu 1:0 na prvi tekmi je bilo jasno, da bo na povratnem srečanju v Münchnu Bayern od prve minute na vso moč krenil v napad in poskušal čim prej prebiti obrambni zid Atletica. V uvodnih pol ure so tako domači pričakovano oblegali gostujoča vrata in s streli z vseh položajev ogrožali Jana Oblaka, sprožili so jih že 12, a še niso uspeli zadeti. Nato pa je Fernandez na robu kazenskega prostora s prekrškom ustavil prodor Alabe in Bayernu ponudil lepo priložnost za zadetek, ki so jo domači tudi izkoristili. S prostega strela je tudi ob pomoči Gimeneza v živem zidu v 31. minuti zadel Xabi Alonso. Gol je dal Bavarcem krila in le tri minute kasneje so bili na pragu povečanja prednosti, ko je Gimenez v kazenskem prostoru nepravilno oviral Javija Martineza in je turški sodnik Cüneyt Çakir brez oklevanja dosodil enajstmetrovko. A Oblak je odlično prebral namero Thomasa Müllerja in zanesljivo obranil njegov strel ter obdržal Atletico v položaju, ki mu je takrat zagotavljal vsaj podaljške.

Oblak igralec tekme

V drugem polčasu so se nadaljevali napadi domačih, ki si nikakor niso želeli podaljškov, zavedali pa so se tudi nevarnosti izpada v primeru, če bi Atletico dosegel gol. In kljub premoči Bayerna, ki je imel več kot 70 odstotkov časa žogo v svoji posesti, se je zgodilo ravno to, saj sta Fernando Torres in Antoine Griezmann v 53. minuti izpeljala odločilni protinapad, po katerem je Francoz premagal Manuela Neuerja. Bayernu ni preostalo drugega, kot da v preostanku tekme vse stavi v napad, toda vselej znova je naletel na razpoloženega Oblaka, ki je imel tokrat veliko dela, a ga je opravil z odliko. Slovenski reprezentančni vratar je sicer moral še enkrat po žogo v svojo mrežo, ko ga je v 74. minuti po lepi podaji Artura Vidala z glavo premagal Robert Lewandowski, več kot gola upanja pa domači vendarle niso uspeli doseči.

Bayern je na tekmi sprožil kar 33 strelov, od tega jih je šlo 11 v okvir vrat, Oblak pa je zablestel z devetimi obrambami, za kar si je prislužil tudi naziv igralca tekme, pojavil pa se je tudi na številnih naslovnicah tujih športnih časnikov.

Oblak: V finalu je vse mogoče

»Vedeli smo, da bo težko. V prvem polčasu smo bili zelo slabi in Bayern ga je zasluženo dobil. Takrat smo vedeli, da bomo za finale potrebovali v drugem polčasu doseči vsaj en gol. Ko je Bayern v prvem polčasu zadel s pomočjo živega zidu, nisem bil zadovoljen, a to je nogomet. Na srečo je bilo kljub premoči Bayerna le 1:0, potem pa smo mi zadeli, kar je bilo odločilno. V takšnih tekmah si želiš predvsem rezultat, ki ti odgovarja. Tekmo smo sicer izgubili, a smo napredovali v finale, kar nas veseli. Bayern ima mnoge izjemne igralce v napadu, zato jim je bilo težko preprečiti, da ne bi zadeli. A tudi mi smo potrebovali zadetek, ki smo ga tudi dosegli, tako da na koncu niti ni bilo odločilno, če smo dobili kak gol,« je za BT Sport povedal Oblak.

Oblak bo tretji Slovenec po Srečku Katancu in Zlatku Zahoviću, ki bo zaigral v velikem finalu lige prvakov. Gled tekmeca nima želja: »Vse od začetka tekmovanja se nismo ozirali na to, kdo so naši tekmeci. V četrtfinalu smo naleteli na Barcelono, nato v polfinalu še na Bayern, kar sta dve veliki ekipi. Tudi Real in City sta izjemna, velika kluba, zato bo vsekakor težko. A finale je le ena tekma, 90 ali morda 120 minut, v katerih se lahko zgodi marsikaj.«

Torres zapravil sporno enajstmetrovko

Bavarci so do zadnjih sekund tekme upali na tretji gol odrešitve, lahko pa bi zaključek tekme minil z manj nervoze, če bi Atletico izkoristil podarjeno enajstmetrovko. V 83. minuti je Javi Martinez skoraj meter izven kazenskega prostora napravil prekršek nad Torresom, Çakir pa je poskrbel za ogorčenje domačih, ko je pokazal na belo točko. Torres nato ni upošteval nepisanega pravila in se je sam odločil za strel, ki je bil na las podoben Müllerjevemu v prvem polčasu. Tudi tokrat je bil zmagovalec vratar. Obramba Neuerja Bavarcem kljub temu ni kaj dosti pomagala, saj bodo Pirovo zmago z 2:1 raje čim prej pozabili, kar velja tudi za Pepa Guardiolo, ki je v vseh treh sezonah na klopi Bayerna okusil grenkobo izpada iz lige prvakov v polfinalu. Vselej proti Španskim klubom, po Realu in Barceloni je bil tokrat zanj usoden še Atletico.

(Foto: Reuters)

Maridčani so se še enkrat izkazali za morda celo najbolj trdoživega nasprotnika v Evropi, ki je strup za favorite. Da so tudi tokrat garali do zadnjih minut, je po tekmi potrdil Torres, ki je bil gotovo vesel, da zaradi zapravljene enajstmetrovke ni bil tragični junak svoje ekipe. »Za nas je bila to tekma trpljenja. Nikakor nismo uspeli, da bi nekaj pritiska prenesli na njih in da bi lažje zadihali. Priče smo bili pravemu obleganju naših vrat, a tako je, včasih nikakor ne moreš igrati tekme tako, kot bi si želel. Je pa zato toliko lepše, ko kljub trpljenju na koncu zmagaš. Do finala smo imeli zelo težko pot, na kateri smo premagali najboljše ekipe v Evropi. Zdaj želimo biti še prvaki. To moštvo je pripravljeno, da igra proti komurkoli,« je optimističen Španec.

»Colchonerosi« bodo svojega nasprotnika dobili po sredini povratni tekmi med Realom in Cityjem, prva pa se je v Angliji končala z 0:0. Bomo 28. maja v Milanu priče ponovitvi finala izpred dveh let v Lizboni, ko sta se za krono najboljšega v Evropi udarila madridska kluba, s 4:1 pa je po podaljšku do »decime« prišel Real?

Simeone proti Realu ne bi iskal maščevanja

Strateg Atletica Diego Simeone ne bi imel nič proti takšnemu scenariju. »Povsem zadovoljen bom, če bomo igrali proti Realu,« pravi, a dodaja, da v tem primeru ne bo šlo za maščevanje za poraz izpred dveh let: »Tokrat si bomo želeli drugačen razplet, a ne verjamem v maščevanje. V življenju vselej dobiš nove priložnosti, zato ne čakaš na maščevanje. In mi smo zdaj dobili novo priložnost, da osvojimo ligo prvakov.«

Leta 2014 je imel Atletico v zaključku sezone v nekaj dneh dva finala, saj je najprej igral zadnji krog la lige proti Barceloni, ko je sicer z remijem na Camp Nouu prišel do naslova prvaka, nato pa ga je čez par dni v Lizboni čakal še obračun z bolj spočitim Realom. Simeone je zadovoljen, da bo tokrat tudi on imel spočito ekipo, ki jo bo lahko tudi bolje pripravil, saj je zadnji krog španskega prvenstva na sporedu 15. maja, finale lige prvakov v Milanu pa bo 13 dni kasneje. »Na letošnji finale se bomo lahko precej bolje pripravili. Takrat smo igrali v enem tednu proti Barceloni in Realu, tokrat pa bomo imeli dva tedna časa za pripravo. To nam sicer ne zagotavlja uspeha, a zagotovo bosta v finalu letos obe ekipi v boljšem stanju in pripravljeni na enega največjih športnih dogodkov na svetu,« pravi Simeone.

(foto: Reuters)