Atletico se je po izločitvi Barcelone pogumno lotil obračuna s še drugim največjim favoritom lige prvakov. Od prve minute dalje so se Madridčani postavili visoko in z neprestanim pritiskom po vsem igrišču na gostujoče igralce ter s prepoznavno čvrsto igro, ki vselej meji na prekršek, onemogočali Bayernu, da bi razvil svojo igro.

Saul z golom kariere Atleticu priboril želeno

V prvem polčasu so bili Bavarci kljub večji posesti žoge z izjemo ene ali dveh akcij skoraj povsem nenevarni za domača vrata in Jana Oblaka, medtem ko je Atletico prežal na napake gostov in nevarne protinapade, iz katerih je večkrat nevarno zapretil Manuelu Neuerju. »Colchonerosi« so zadeli že v 11. minuti, ko je Saulu Niguezu uspel sanjski prodor in je po tem, ko se je poigral s štirimi igralci Bayerna, s pomočjo vratnice premagal tudi Neurja. Mladi španski reprezentant je po tekmi zadetek označil za najpomembnejši in najlepši v dosedanji karieri. V prvih 45 minutah so domači streljali celo večkrat od Bayerna (7:6) in po odlično odigranem polčasu so na odmor odšli z zasluženim vodstvom.

V drugi polčas je Bayern krenil precej bolj odločno in nogometaše Atletica stisnil na njihovo polovico. Domači skoraj niso več dobili žoge v svojo posest in so se čedalje bolj krčevito branili. Prvič je bil Oblak na preizkušnji v 54. minuti, ko je David Alaba močno ustrelil s 30 metrov, slovenskega vratarja pa je rešila prečka, nato pa je bilo napeto tudi tri minute pozneje, ko je po kotu do strela z glavo prišel Javi Martinez, a je z dobrim posredovanjem žogo na črti zadržal Oblak. Atletico je nato nekoliko ustavil hud nalet Bavarcev, toda Pep Guardiola se ni predal in je v igro poslal aduta s klopi, Francka Riberyja in Thomasa Müllerja (ker je tekmo začel z njim na klopi, si je Španec v nemških medijih prislužil precej kritik). Kmalu zatem je bil Oblak spet na preizkušnji, ko je nekoliko z desne strani z več kot z 20 metrov močno ustrelil Arturo Vidal, a je izsilil le novo obrambo Slovenca.

V 76. minuti pa so domači le dočakali prvo priložnost v drugem polčasu, po kateri bi lahko stopili na prag finala, a je Fernando Torres iz ugodnega položaja uspel zadeti le vratnico, odbito žogo pa je Koke poslal v roke Neuerja. V zaključku tekme je ritem igre padel, domači pa so uspešno ustavljali napade Bayerna ter ob nekaj lažjih posredovanjih Oblaka ohranili mrežo nedotaknjeno in slavili veliko zmago z 1:0, po kateri je Atletico vse bolj resen kandidat celo za naslov prvaka. A v Münchnu se gotovo obeta še vročih vsaj 90 minut, saj imajo Bavarci prav tako svoje načrte, nikakor pa se še ne predajajo.

Simeone: Bili smo blizu svoji najboljši izdaji

»Tokrat je bil Atletico blizu svoji najboljši možni izdaji. Tekma je bila podobna tisti v četrtfinalu proti Barceloni. Tudi tokrat smo uspeli doseči, da se je tekma odvijala po naših željah. Prvih 45 minut je bilo takšnih, ki nam zelo ustrezajo, v nadaljevanju pa je Bayern uspel spremeniti nekaj stvari na igrišču in se v drugem polčasu počutil bolje,« je po veliki zmagi dejal domači strateg Diego Simeone, ki pa se zaveda, da je v torek na sporedu še povratno srečanje: »Dvoboj je še vedno povsem odprt. V Münchnu bo imel Bayern prednost domačega terena in podporo navijačev, a mi smo vsekakor sposobni doseči zadetek v gosteh, ki bi nas približal finalu. Tekma bo tako kot prva ponovno zelo napeta, videli pa bomo, kdo bo bolje izkoristil svoje priložnosti.«

Na Allianz Areni bo Atletico za napredovanje prav gotovo ponovno potreboval tudi pomoč Jana Oblaka, ki je na prvi tekmi zanesljivo opravil svoje naloge. V statistiko je vpisal sedem obramb in bil med najbolje ocenjenimi igralci tekme, na svoji strani pa je imel tudi nekaj sreče ob strelu Alabe, ko ga je rešila prečka. »To je bila še ena tekma, v kateri smo pokazali, da si zaslužimo biti tukaj in igrati proti največjim klubom v Evropi, kajti tudi mi smo velik klub. Tekma je bila zahtevna, še eno težko pa lahko pričakujemo tudi v Münchnu. Dali bomo vse od sebe in upam, da bo to dovolj za uvrstitev v finale,« je Oblak povedal za beIN Sports.

(Foto: Reuters)

Guardiola v gosteh ne najde poti do zmage

Bavarci so se znašli v nezavidljivem položaju in kot veliki favoriti po izpadu Barcelone so pod še toliko večjim pritiskom. Pepu Guardioli grozi, da bo tudi tretjo (in zadnjo) sezono z Bayernom v ligi prvakov pogorel v polfinalu. V oči bode predvsem njegova slaba statistika na gostovanjih v izločilnih bojih, kjer Bavarci pod njegovim vodstvom ne poznajo zmage že osem tekem zapored (štirje remiji in štirje porazi).

»Naša predstava je bila v celoti gledano dobra, le začeli smo zelo slabo. Zadetek Atletica je bil posledica našega počasnega začetka in rezultat naših napak, je pa Saul fantastičen igralec in je tokrat dosegel izjemen gol. Pred tekmo smo se pogovarjali o tem, da Atletico vselej zelo odločno začne srečanje, a tega nismo uspeli preprečiti. Rezultat 0:1 za nas res ni dober, vedno pa je tudi neprijetno, ko v izločilnih dvobojih v gosteh ne dosežeš gola. A čaka nas še 90 minut. V povratni tekmi moramo igrati zelo pametno in potrpežljivo, potrebujemo pa le en gol, da iztržimo vsaj podaljške,« pravi Guardiola, ki kljub porazu ni bil razočaran nad predstavo svojih varovancev, ga pa čaka precej težko delo, če želi izločiti neugodnega nasprotnika.

(Foto: Reuters)

Xabi Alonso: Večina navijačev Atletica verjetno misli, da so že v finalu

Z grenkim priokusom špansko prestolnico zapušča tudi Bayernov vezist Xabi Alonso, ki meni, da bi nemški prvaki lahko dosegli več od poraza brez doseženega gola. »Domov odhajamo brez tistega, kar smo želeli. Lahko bi se tekma končala precej bolje za nas. Lahko pa tudi še slabše. Večina navijačev Atletica verjetno sedaj misli, da so že na finalu v Milanu, a mi imamo na razpolago še 90 minut, da jim poskusimo to preprečiti in Atletico izločimo. V drugem polčasu smo bili tokrat precej boljši kot v prvem, ko nam igra ni stekla, Atletico pa nam je po vsaki izgubljeni žogi povzročal težave. A sedaj ni časa za objokovanje poraza, pripraviti se moramo na drugo tekmo, ko nam lahko uspe izid obrniti v svojo korist, v kar tudi močno verjamemo.«

Povratni obračun Bayerna in Atletica bo v torek ob 20.45, druga tekma med madridskim Realom in Manchestrom Cityjem, ki sta se v Angliji razšla brez golov, pa bo ob istem času v sredo. Vsa štiri moštva imajo še dovolj velike možnosti za preboj v finale, trenutno pa vendarle bolje kaže madridskima kluboma, ki bi se lahko v finalu srečala drugič v treh letih. Leta 2013 je Real slavil po podaljšku s 4:1 in se veselil »decime«.