Bayern München je še vedno edini kandidat za osvojitev trojčka evropskih lovorik v tej sezoni, a bi lahko nocoj ostal brez vstopnice za veliki finale lige prvakov, ki bo 28. maja v Milanu. Atletico Madrid bo na povratni polfinalni tekmi na Bavarskem branil prednost z 1:0.

Kicker o bojazljivem trenerju

Nemški časopis Kicker poroča, da vlada v Münchnu povečana napetost pred tekmo sezone. »Guardiola deluje bojazljivo, Bayern pa ne sme znova zapraviti priložnosti za uvrstitev v finale,« so pikro zapisali. Guardiola se je znašel v navzkrižju z nemškimi mediji, ki za vsako ceno zahtevajo osvojitev lige prvakov. Katalonski trener je z Bayernom pogorel v zadnjih polfinalnih nastopih proti Realu Madrid in Barceloni, zdaj mu grozi izpad še proti tretji španski ekipi. Mnogi menijo, da je Bayern celo pred misijo nemogoče, saj Atletico v tej sezoni na enajstih tekmah lige prvakov kar osemkrat ni prejel gola. V španski ligi je na 34 tekmah dobil le 16 zadetkov in bo morda porušil dosedanji rekord Deportiva, ki je v sezoni 1993/94 prejel 18 golov.

»V nemškem časopisju sem prebral, da bo moje triletno obdobje na klopi Bayerna cenjeno le v primeru osvojitve lige prvakov,« je pred tedni, ko je Bayern izločil Benfico, Josep Guardiola dal vedeti, da mu tovrstne ocene niso najbolj po godu. Na včerajšnji tiskovni konferenci je poudaril, da si šteje v veliko čast, da je z Bayernom že tretjič zapored v polfinalu lige prvakov. »Potrebujemo popolno tekmo, na kateri bodo odločale malenkosti. Želim veliko prevlado v posesti žoge. To filozofijo bom zagovarjal do zadnjega dne v moji trenerski karieri. Napadli bomo z vsemi močmi in poskušali preprečiti protinapade Atletica,« je razložil Guardiola, ki računa tudi na pomoč francoskega reprezentanta Francka Riberyja, ki je po včerajšnjem treningu sporočil, da je po poškodbi spet pripravljen za igro.

Vredno je opozoriti, da Bayern v ligi prvakov deluje precej bolj zanesljivo na domačem stadionu Allianz Arena kot v gosteh, saj je v Münchnu vse od katastrofe proti Realu (0:4) pred dvema letoma nanizal enajst zaporednih zmag. Pred tekmo sezone se je oglasil tudi Jupp Heynckes, ki je pred tremi leti osvojil vse tri najpomembnejše lovorike: »Zmorete. Verjamem, da se lahko uvrstite v finale lige prvakov.«

Različna mnenja o igri Atletica

Ni dvoma, da v evropskem nogometu na tako visoki ravni ni bolj discipliniranega kolektiva, kot je Atletico. Mnenja o igri manj slovitega moštva iz Madrida so različna, a pri tem vprašanju gre predvsem za stvar okusa. Italijanski trener Giovanni Trapattoni je denimo dejal, da je zaspal ob neskončnih podajah Barcelone, filozofija Atleticovega trenerja Diega Simeoneja pa ga navdušuje, medtem ko je nekdanji kapetan Barcelone Xavi Hernandez izjavil, da nihče od velikih klubov ne bi smel igrati tako obrambno kot Atletico. »Spoštujem vsako mnenje. V nogometu je veliko različnih pogledov in vsi imamo na neki način prav. Moja naloga na klopi Atletica je, da od igralcev izvlečem ves njihov potencial. Tukaj nisem zato, da bi bil všečen drugim. Z Atleticom, ki me plačuje, želim le zmagovati. Niti za sekundo ne pomislim, da bi morali spremeniti stil igre,« je bil včeraj jasen Diego Simeone. Na povratni tekmi je napovedal napad na zmago: »Ne bomo igrali na neodločen izid.«

V Münchnu bo največjo tekmo v dresu Atletica odigral tudi slovenski reprezentant Jan Oblak. V tej sezoni je branil na 47 tekmah in 31-krat ohranil mrežo nedotaknjeno. Po izboru uglednega francoskega časopisa France Football je bil izbran v idealno postavo igralcev do 23 let, katalonski dnevnik Sport pa ga je uvrstil na vodilno mesto v kategoriji nadarjenih nogometnih vratarjev. Oblak je s tremi obrambami na zadnji tekmi španskega prvenstva proti Rayu Vallecanu obdržal Atletico v igri za državni naslov. Simeone je na tej tekmi spočil sedem igralcev, moštvo pa je do nove zmage z 1:0 zaradi kazni vodil s tribune.