Zelenjavne pice so fantastične. Že navadna margerita, pripravljena le s paradižnikom in dobro mocarelo je fantastična. Brez mesa namreč vsi ostali okusi na pici pridejo bolj do izraza. Takšne pice so tudi manj težke in ne obležijo v trebuhu.
Današnja pica pa je še bolj nenavadna. Ne vsebuje niti sira, niti paradižnikove omake. Ta pica, popolnoma primerna tudi za vegane (namesto »navadnega« masla, ki je zapisan med sestavinami, uporabite kokososo maslo), je tudi brez sestavin, ki smo jih na običajni pici vajeni, odlična. Zaradi fenomenalnega pesta, ki prevzema vlogo paradižnikove kaše, čudovitih in mehkih lističev gob, hrustljavih sesekljanih pistacij, sveže rukole ter dišečih in sladkih češnjevih paradižnikov, je ta pica bogata z okusi in teksturami.
Da pa bo pica še bolj zdrava, je testo narejeno iz polnozrnate pirine moke. Ker se s piro postopa enako kot s pšenično moko, priprava sploh ni zapletena. Za aktivacijo kvasa uporabite toplo vodo, testo pustite počivati nekaj ur, pred oblaganjem z nadevom pa ga prepikajte z zobotrebcem, premažite z olivnim oljem in na hitro specite.
Priprava te pice vam bo vzela nekaj ur, a je ves trud kasneje resnično poplačan. Zato naslednjič, ko boste želeli pripraviti fenomenalno pico, pripravite to pico. Navdušite sebe in svoje dražje ter si privoščite nekaj novega. Zakaj bi poznali le eno vrsto pice!
Več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!
RECEPT
Sestavine (za 2 osebi)
Sestavine za testo:
165 g pirine polnozrnate moke, 1 dcl mlačne vode, 1/2 zavitka suhega kvasa, 1/2 žličke sladkorja, 1 žlička soli, 2 žlici olivnega olja
Sestavine za pesto:
1 velika pest rukole, 1 strok česna, 1 mala pest olupljenih pistacij, ščepec soli, poper, 3 žlice olivnega olja, 1 žlica limoninega soka
Sestavine za gobice:
1 šopek svežega peteršilja, 250 g gob, sol, poper, olivno olje, košček masla, 1 žlička limoninega soka
Ostale sestavine:
1 velika pest češnjevih paradižnikov, pest rukole, 1 žlica sesekljanih pistacij
Priprava
Najprej pripravite testo. Pripravo začnite s pripravo kvasove vode. V mlačno vodo umešajte sladkor in kvas ter pokrito pustite počivati 15 minut, da kvas aktivira. V moko, sol in olje umešajte kvasovo vodo in gnetite, da dobite elastično testo. Kroglo testa prenesite v stekleno posodo, testo premažite z nekaj kapljicami olja ter posodo pokrijte. Da bo testo resnično na toplem, lahko pokrito posodo zavijete še v deko. Tako pokrito testo pustite počivati vsaj eno uro. Ko naraste na dvojno velikost, kepo testa prenesite na čist kuhinjski prt in iz njega iztisnite zrak, potem pa razvaljajte v okroglo ploskev.
V okroglo ploskev z vilico naredite nekaj luknjic, ga premažite z oljem in pecite v pečici, ogreti na 210°C približno 10 minut.
Potem pripravite pesto. Pistacije na hitro popecite na suhi ponvi, potem pa z ostalimi sestavinami za pesto zmiksajte v pesto. Poskusite in dodelajte, če je potrebno.
Pripravite še gobice. V ponvi segrejte žlico olja in na segretega stresite na lističe narezane gobice. Kuhajte jih, da spustijo vodo in da se voda ukuha. Gobice popoprajte in posolite, jim dodajte peteršilj in pražite, da dobijo nekaj barve. Dodajte maslo in limonin sok in kuhljajte, da dobite nežne gobje lističe.
Na pečeno testo namažite pesto, nanj razporedite gobice in povrh še na polovičke narezane češnjevce in pecite še 15 minut.
Pečeno pico vzemite iz pečice, pustite, da se malo ohladi, potem pa okrasite s svežo rukolo in sesekljanimi pistacijami.
Pico narežite na kose ter postrezite.