Nekoč so verjeli tudi v njihovo mistično moč. Če so mladenke sanjale o jagodah, je to pomenilo, da bodo imele veliko otrok. Ampak pustimo ob strani marnje raznih šarlatanov, kakor so storile najbolj zale lepotice na Napoleonovem dvoru, ki so se kopale v soku svežih jagod. Tega vam sicer ne priporočamo, saj bi bilo to poleg preglavic s čebelami, ki bi se lepile na tako osladkano polt, precej potratno. Razen če ste iz Brežic ali Podbočja, kjer pridelajo toliko slastnih jagod, da jih prodajajo po vsej deželi. Že vsaj kakšen teden dni se namreč po naših krajih na prometnejših mestih pojavljajo priložnostne stojnice, ki prekipevajo od podbočjanskih jagod, ki so zagotovo boljše od onih, ki jih v naše veleblagovnice v plastiko zapakirane pripeljejo od kdove kod (pri tem velja paziti – med obcestnimi prodajalci jagod je tudi nekaj prevarantov, ki namesto podboških prodajajo cenene španske jagode). Poleg jagod isti pridelovalci večkrat ponujajo tudi sveže šparglje, kar je v kombinaciji kot nalašč za kakšno odlično pomladno solato. Okusa se namreč veliko bolj ujemata, kot bi utegnili pomisliti. Morda pride prav namig, kako oboje združiti. Šparglje očistimo, nalomimo in na hitro popečemo, da ostanejo krhki, ko se nekoliko ohladijo, pa jih skupaj z narezanimi jagodami primešamo zeleni solati ali mladi blitvi, ki jo je že mogoče dobiti pri domačih pridelovalcih. Zabelimo z balzamičnim kisom, ekstra deviškim oljčnim oljem in solnim cvetom ter sveže zmletim poprom in potresemo z manjšo količino sveže nastrganega parmezana. Podobno solato pripravimo tudi z listi mlade blitve, mandljevimi lističi, jagodami, grško feto, olivnim oljem in limonovim sokom. Velja omeniti, da se je pravkar začela tudi sezona krompirja kresnika, kakor se uradno imenuje kifeljčar, ki bo k takšni solati pečen več kot imenitna priloga za sveže in lahko spomladansko kosilo. Jagod pa seveda ne uporabljamo le v solatah, odlične so recimo narezane in prelite z gosto omako, ki jo pripravimo iz mletih mandljev, naribanih jabolk, medu in manjše količine jabolčnega ali jagodovega soka. Ali pa jagode razrežemo na četrtine, pokapamo s češnjevim žganjem, prelijemo s penasto umešanimi sladkanimi jajci in postavimo v pečico pod žar le za toliko časa, da se jajčna pena povrhu obarva rjavkasto. Lahko pa se odločimo za bolj pregrešno sladico. Skuhamo vaniljev puding in ga ohladimo v pokriti skledi. Nato ga premešamo in mu dodamo postrgano sredico vaniljevega stroka ter dobro mero maskarponeja. V vsak kozarec damo žlico te zmesi, malo zdrobljenih keksov, ki jih pokapljamo z jagodovim ali malinovim likerjem, na to do damo žlico pretlačenih jagod z limonovim sokom in medom, nato pa postopek ponovimo oziroma ponavljamo do vrha kozarca. Če vse skupaj potresemo še s sesekljanimi pistacijami, nikakor ne bomo ustrelili mimo!

Solata z jagodami in šparglji

Potrebujemo: 250 g jagod, 500 g svežih zelenih špargljev, 150 g vloženega graha, pol skodelice (po potrebi tudi malo več) ajdove kaše, ječmena ali riža, 1 steblo pora, 3 stroke česna, velik šop svežega peteršilja, ekstra deviško oljčno olje, 3 žlice limonovega soka, morsko sol ali solni cvet, sveže zmlet poper ali zdrobljen čili, naribano lupinico ekološko pridelane limone.

Priprava: Kašo operemo in po navodilih na embalaži v slanem kropu skuhamo na zob. Ko popije vso vodo, blago premešamo, da se ne sprime, in pokrito postavimo na toplo. Medtem operemo šparglje, jagode, por in peteršilj. Peteršilj nasekljamo z ostrim nožem, špargljem odlomimo olesenele dele stebla in jih nalomimo na približno 2,5 centimetra dolge koščke. Por narežemo na kolesca (steblo) in trakove (listje), jagode narežemo na koščke, česen pa na lističe. V veliko ponev ali vok vlijemo malo olivnega olja, pristavimo in dodamo por ter česen. Na srednjem ognju (česen ne sme porjaveti!) sotiramo približno pet minut. Dodamo sol in poper ali čili, dodamo šparglje in grah (če je surov), premešamo in sotiramo še pet minut, da se šparglji nekoliko zmehčajo, a ostanejo krhki. Primešamo narezane jagode, peteršilj in grah (če je iz pločevinke) ter po nekaj minutah odstavimo z ognja. Za preliv zmešamo tri žlice ekstra deviškega olivnega olja, tri žlice limonovega soka in četrt čajne žličke soli (nekateri dodajo še pol žlice sladkorja ali javorovega sirupa). Mešanico prelijemo čez toplo solato in primešamo kuhano kašo oziroma riž. Po potrebi dosolimo in začinimo s čilijem ali poprom. Po želji posujemo z mletimi mandlji, orehi ali lešniki, naribanim parmezanom, praženimi pinjolami, konopljinimi semeni ali sezamom… Postrežemo toplo ali hladno.