V uživaškem starem Rimu so dobro vedeli, da tako dober sadež ni le okusen, ampak tudi zdravilen. Z jagodami so si v onih časih pomagali proti melanholiji, omedlevici, vseh vrstah vnetij, proti vročini, vnetnemu grlu, ledvičnim kamnom, slabemu zadahu in proti boleznim krvi, jeter in vranice. Nekoč so verjeli tudi v njihovo mistično moč. Če so mladenke sanjale o jagodah, je to pomenilo, da bodo imele veliko otrok. Ampak pustimo ob strani prazne marnje raznih šarlatanov, kakor so storile najbolj zale lepotice na Napoleonovem dvoru, ki so se kopale v soku svežih jagod. Slednjega vam nikakor ne priporočamo, saj bi bilo to poleg preglavic s čebelami, ki bi se lepile na tako osladkano polt, precej potratno. Razen če ste iz Brežic in okolice, kjer pridelajo toliko slastnih jagod, da jih prodajajo po vsej naši deželi in še za domov jim jih ostane. Kakorkoli že, če ste se jagod kot takih morebiti že preobjedli, vam ponujamo dva recepta, po katerih boste iz svoje zaloge jagod ustvarili sladek obrok z dodano vrednostjo, za katero vam, če zamižimo, ne bo treba plačati davka.

Jagode v pomarančni omaki

Potrebujemo 450 g jagod, sok 1 pomaranče, limonov sok, 1 žlico masla, 1žlico sladkorja, 0,2 dl pomarančnega likerja, ščepec sveže zmletega zelenega popra, 4 kepice vaniljevega sladoleda.

V ponvici pristavimo maslo in sladkor, ki ga med segrevanjem svetlo karameliziramo. Zalijemo s pomarančnim sokom in z limonovim po okusu. Dodamo zeleni poper, zavremo in ukuhamo v gostejši sirup. Odstavimo in odišavimo s pomarančnim likerjem. Oprane Jagode razdelimo v skodelice, prelijemo s sirupom, obložimo s sladoledom in ponudimo.

Jagode, sir in špinača v solati

Potrebujemo 150 g jagod, 150 g listov mlade špinače, 2 žlici mandljevih lističev, 120 g fete, 4 žlice ekstra deviškega olivnega olja, 2 žlici limonovega soka.

Špinačo očistimo, operemo in dobro odcedimo. Mandljeve lističe v suhi ponvi blago prepražimo. Jagode podolžno narežemo na rezine. Liste špinače razdelimo v globoke krožnike, potresemo z narezanimi jagodami in praženimi mandlji ter pokapljamo z olivnim oljem in limonovim sokom. Nežno premešamo in na vse skupaj nadrobimo feto. Postrežemo kot imenitno hladno predjed.