Holdinška družba Sava je nedavno tudi aktivno začela sestavljati konzorcij za skupno prodajo Gorenjske banke. Osnutek sporazuma o skupni prodaji delnic, ki med drugim minimalno prodajno ceno za delnico postavlja pri 298 evrih, so že poslali delničarjem banke.

V Savi, ki je predlog za soglasje k sklenitvi sporazuma pred dnevi posredovala tudi svojima upniškima odboroma navadnih in ločitvenih upnikov, želijo k podpisu pritegniti lastnike s skupaj več kot 50 odstotki delnic banke. Več delničarjev je sporazum, kot pravijo v Savi, že podpisalo, po naših podatkih pa za zdaj ni med njimi Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). V slabi banki po vložitvi načrta finančnega prestrukturiranja Save ne nasprotujejo več temu, da ta vodi konzorcij prodajalcev Gorenjske banke, je pa vprašanje, ali bodo pristali na predviden način sprejemanja odločitev v prodajnem postopku. Za zdaj je v osnutku sporazuma predviden večinski način odločanja.

Po soglasje za prodajo k SDH in Kad?

Sava bo kot največja posamična lastnica Gorenjske banke po pridobitvi soglasja upnikov naprodaj ponudila nekaj manj kot 29 odstotkov delnic banke. Slabih devet odstotkov delnic Gorenjske banke je še na fiduciarnem računu pri Abanki kot zavarovanje za izdane obveznice Save, ki pa so v lasti DUTB.

V skladu s sklepom vlade bodo te tako kot terjatve do Save prenesene na Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalsko družbo (Kad), skupščina imetnikov Savinih obveznic, ki jo obvladuje slaba banka, pa je že februarja Abanko pooblastila za podpis sporazuma o skupni prodaji delnic banke. Hkrati je DUTB lastnica še skoraj 6,5-odstotnega deleža Gorenjske banke.

Sava je delež v Gorenjski banki skoraj v celoti zastavila pri upnikih, ki bodo morali dati pozneje še soglasje k prodaji delnic. Poleg DUTB (od skupno 111.773 delnic Gorenjske banke v lasti Save ima slaba banka ločitveno pravico na 58.727 delnicah) je med večjimi ločitvenimi upniki še luksemburški sklad York Global Finance Offshore BDH (28.573 delnic Gorenjske banke), manjši ločitveni upniki pa so še Deželna banka Slovenije, Nova KBM, Unicredit banka in Sava Turizem.

O prodaji delnic Gorenjske banke, na kateri ima ločitveno pravico trenutno DUTB, in prodaji delnic, s katerimi so zavarovane obveznice Save, bosta odločala SDH in Kad, če bo do prodaje banke prišlo po prenosu terjatev do Save s slabe banke na oba državna upravljalca premoženja.

O vstopu AIK banke bo odločal Frankfurt

Savi je Banka Slovenije že septembra lani naložila odprodajo deleža v Gorenjski banki, ker do konca letošnjega marca ni izpolnila zahteve, pa ji je centralna banka odvzela še vse upravljalske pravice. V okviru načrta finančnega prestrukturiranja Save je prodaja banke predvidena v enem letu po potrditvi prisilne poravnave.

Med najverjetnejšimi kupci banke se omenja srbska AIK banka Miodraga Kostića, ki je s sodelovanjem pri 13-milijonski dokapitalizaciji Gorenjske banke, izvedeni na zahtevo Banke Slovenije konec minulega leta, pridobila 13,9-odstotni delež in s tem postala druga največja posamična lastnica. A AIK banka po dostopnih informacijah še vedno ni dobila soglasja regulatorja. Predlog odločitve o (ne)nasprotovanju pridobitvi kvalificiranega deleža – AIK banka naj bi prosila za povečanje deleža do 20 odstotkov – bodo spisali v Banki Slovenije, končno besedo pa bo imela Evropska centralna banka.

Gorenjska banka, ki ima po nedavni dokapitalizaciji več kot 19-odstotni količnik kapitalske ustreznosti, je lani po nerevidiranih podatkih ustvarila 15,8 milijona evrov dobička iz poslovanja. Bilančna vsota banke je konec leta znašala 1,45 milijarde evrov.