AIK banka iz Srbije še vedno čaka odgovor Banke Slovenije na prošnjo za povečanje deleža v Gorenjski banki, s katero so pospremili sodelovanje pri nedavni 13-milijonski dokapitalizaciji banke. S to je AIK banka, spomnimo, pridobila 13,9-odstotni delež, centralno banko pa je po dostopnih podatkih zaprosila za povečanje deleža do 20 odstotkov.

V AIK banki tekočih postopkov ne želijo komentirati, prav tako podrobnosti ne razkrivajo v Banki Slovenije. Kot so nam pojasnili, je vloga v obravnavi, postopek pa se bo po njihovih besedah zaključil v Evropski centralni banki (ECB) in v okviru enotnega nadzornega mehanizma SSM (Single Supervisory Mechanism) v ECB.

Ima Banka Slovenija enaka merila za vse?

Po neuradnih informacijah naj bi se v Banki Slovenije preverjanja novega potencialnega lastnika Gorenjske banke sicer lotili neobičajno podrobno. Po tem, ko naj bi zahtevali strateške načrte za AIK banko, so zahtevo menda dopolnili še z načrti največjega lastnika banke, družbe Sunoko. Tudi načrti njenega lastnika, to je skupine MK Group Miodraga Kostića, naj bi zanimali centralne bankirje, še več – zahtevali naj bi celo podatke o Kostiću kot fizični osebi. V tem nekateri vidijo vzporednice s prodajo druge največje banke pri nas in se sprašujejo, ali sta bila podobnega preverjanja deležna tudi nova lastnika Nove KBM, ameriški sklad Apollo Global Management in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), ki sta mariborsko banko prevzela prek luksemburškega »poštnega nabiralnika« Biser Bidco.

Poznavalci menijo, da skušajo v Banki Slovenije srbski banki zdaj očitno nekako preprečiti povečanje deleža v Gorenjski banki, čeprav so trenutni položaj z nerazumno zahtevo po kapitalski krepitvi banke dejansko zakuhali sami. Kot smo že večkrat pisali, je imela Gorenjska banka ob odredbi Banke Slovenije leta 2013, s katero je ta zahtevala odpravo kapitalskega primanjkljaja v višini več kot 300 milijonov evrov, namreč več kot 14-odstotni količnik temeljnega kapitala. Gorenjska banka za izpolnitev kapitalske ustreznosti na koncu vendarle ni potrebovala 328 milijonov evrov, saj so potencialni kapitalski primanjkljaj odpravili že z notranjimi ukrepi in že omenjeno nedavno 13-milijonsko dokapitalizacijo. Količnik kapitalske ustreznosti Gorenjske banke se je s 17,9 odstotka, kolikor je znašal konec lanskega leta, po dokapitalizaciji, v kateri je AIK banka pridobila več kot 95 odstotkov novih delnic, povzpel na kar 19,4 odstotka.

Vodstvo prodajnega konzorcija Savi ali DUTB

Kot je bilo omenjeno, je AIK banka Banko Slovenije po dostopnih informacijah za zdaj zaprosila zgolj za povečanje deleža v Gorenjski banki do 20 odstotkov, čeprav se hkrati omenja tudi kot najverjetnejši kupec Savinega deleža. Savi, ki je v postopku prisilne poravnave, je prodajo 37,6-odstotnega deleža Gorenjske banke, kolikor ji je še ostalo po zadnji dokapitalizaciji, kot je znano, naložila Banka Slovenije. Rok za prodajo se je iztekel že 21. marca. Po tem ko so centralni bankirji Savi že odvzeli glasovalne pravice, je zdaj izgubila še upravljalska upravičenja. Sava je zoper Banko Slovenije sicer sprožila upravni spor.

Postopek prodaje Gorenjske banke je sicer zaenkrat v mrtvem teku oziroma (še vedno) v postopku oblikovanja konzorcija prodajalcev. Dileme se trenutno menda vrtijo okrog vprašanja, kdo naj bi ta konzorcij vodil. Na eni strani ga želi voditi Sava, saj ima daleč največji delež, iste ambicije pa naj bi imeli tudi v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB). Ta ima sicer manj kot petodstotni delež Gorenjske banke, je pa hkrati največja imetnica obveznic Save (dobila jih je od Abanke), ki so zavarovane z delnicami Gorenjske banke. Tudi za obveznice Save sicer velja, da jih mora DUTB v skladu z navodili vlade prenesti na Slovenski državni holding (SDH). Kupci za Gorenjsko banko so se sicer pojavili že lani, ko je banka za izpolnitev zahteve Banke Slovenije iskala dokapitalizatorja, vendar slaba banka takrat po neuradnih informacijah ni bila pripravljena na povezovanje prodajalcev. Kolikšen delež Gorenjske banke bo za namen prodaje prodajalcem tokrat uspelo združiti, ni jasno, je pa dejstvo, da se je njihov položaj z vstopom AIK banke v lastništvo Gorenjske banke z vidika pridobivanja čim večjega števila konkurenčnih ponudb in doseganja čim višje cene poslabšal.