Potem ko se je večina velikih lastnikov Gorenjske banke odrekla sodelovanju v 13-milijonski dokapitalizaciji, je, kot smo pretekli teden napovedali v Dnevniku, slabih 95 odstotkov novih delnic dobil v roke srbski poslovnež Miodrag Kostić. Njegova AIK Banka (del skupine MK Group) je z vložkom, visokim nekaj več kot 12 milijonov evrov, prišla do slabih 14 odstotkov slovenske banke s sedežem v Kranju.

Danes bodo tudi uradno objavljeni rezultati dokapitalizacijskega postopka Gorenjske banke, ki ga je kljub izredno visoki kapitalski ustreznosti zahtevala Banka Slovenije in v katerem je med obstoječimi velikimi lastniki svoj delež ohranila le Zavarovalnica Triglav (3,99 odstotka). Največja lastnica Sava in tudi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) bosta imeli na drugi strani poslej nekoliko manjši lastniški delež v banki. Delež Save, ki je v postopku prisilne poravnave, se bo znižal za dobrih pet odstotnih točk, na manj kot 39 odstotkov, delež DUTB pa za okoli pol odstotne točke, na dobrih 3,8 odstotka.

Srbska banka dobila glavno besedo v Gorenjski banki

AIK banka, ki sodi med sedem največjih v Srbiji, bo imela tako morda že na naslednji skupščini Gorenjske banke vsaj deset odstotkov glasovalnih pravic. Da bi pridobila nekaj manj kot 14 odstotkov glasovalnih pravic, kolikor bi ji jih moralo pripadati glede na pridobljen delež, pa bo potrebovala soglasje Banke Slovenije. Kljub temu bo na naslednjih skupščinah igrala pomembno vlogo, saj je Banka Slovenije ob koncu lanskega septembra Savi odvzela glasovalne pravice zaradi bojazni, da bi želela vplivati na odločitve enega največjih upnikov v prisilni poravnavi.

Ključno vlogo bi lahko AIK banka odigrala tudi v prodajnem postopku Savinega deleža Gorenjske banke, in sicer kot kupec. Odločitev Kostića za vstop v lastništvo Gorenjske banke lahko namreč razumemo tudi kot prvi korak do cilja postati večinski lastnik slovenske banke. Nobena skrivnost namreč ni, da je bila Gorenjska banka v zadnjih letih večino časa naprodaj, toda lastniki niso našli skupnega jezika. Vendar pa Sava v postopku prisilne poravnave ne bo imela več možnosti izbire, kar pomeni, da bo njen delež prej ali slej ponujen vlagateljem. Svoje lastniške deleže naj bi tedaj prodali tudi Zavarovalnica Triglav, za katero je Gorenjska banka zgolj portfeljska naložba, pa na primer Sparkasse, ki je triodstotni delež pridobil v stečaju Merkurja, in drugi.

Na trgu naj bi bilo po oceni poznavalca razmer kar nekaj interesentov za nakup večinskega deleža Gorenjske banke. Če so bili doslej to predvsem finančni skladi, med njimi tudi Apollo, bi se lahko v boj za Gorenjsko banko podala tudi Kostićeva AIK banka, ki bi z nakupom banke iz območja evra močno razširila svoja poslovna obzorja. Druga možnost je seveda, da je AIK banka kupila delež predvsem s ciljem preprodati ga bodočemu lastniku. Kakšni so načrti MK Group, nam sicer ni uspelo izvedeti, saj se v srbski skupini na vprašanja Dnevnika niso odzvali.

Kranjska banka išče prevzemne tarče

Dokapitalizacija Gorenjske banke ne bo vplivala zgolj na razmerja moči na skupščinah delničarjev, temveč tudi na aktivnosti Gorenjske banke na slovenskem bančnem trgu, ki naj bi odigrala pomembno vlogo pri konsolidaciji bančnega sistema. Pred časom se je zanimala za nakup slovenske Raiffeisen banke, sedaj pa naj bi se po naših informacijah že ozirala za novimi prevzemnimi tarčami. Svež kapital, ki bo okrepil količnik temeljnega kapitala na več kot 18 odstotkov, naj bi Gorenjski banki pomagal pri morebitnih prevzemih konkurentov.

Prav tako Gorenjska banka v prihodnje ne pričakuje težav pri izpolnjevanju kapitalskih zahtev Banke Slovenije, ki je nedavno uvedla dva nova kapitalska blažilnika – proticiklični kapitalski blažilnik in kapitalski blažilnik za druge sistemsko pomembne banke.