Stadion Matije Gubca v Krškem danes ob 19. uri gosti dirko za VN Slovenije, ki bo prva od enajstih letošnjih dirk SGP in na kateri bo nastopilo petnajst stalnih dirkačev. Na vsaki preizkušnji bodo enemu dirkaču posebej dodelili dovoljenje za dirko oziroma »wild card«, vsakič bodo določili tudi po dva rezervna dirkača.

Žagar želi užiti prednost domačega terena

Del te karavane bo letos znova najboljši slovenski spidvejist Matej Žagar. Triintridesetletni član AMTK Ljubljana je bil lani šesti, pri čemer mu je uspelo v prejšnji sezoni zmagati na dveh velikih nagradah, kar je ob sedanji ostri konkurenci več kot dober rezultat. Poleg tega je edini slovenski spidvejist, ki mu je na zmagovalne stopničke uspelo stopiti tudi v Krškem, saj je leta 2005 kot dirkač s posebnim povabilom osvojil tretje mesto. Lani mu je načrte dodobra prekrižala poškodba, a letos je, kot sam pravi, dobro pripravljen. »Letos nimam težav s poškodbo in verjamem, da bi lahko bil rezultat že v Krškem precej drugačen. Zelo dobro je tudi, da bomo sezono začeli na domačih tleh, pred domačimi navijači, kar mi veliko pomeni,« je povedal Matej Žagar in dodal: »Biti prvi voznik, ki bo letos dirkal na domačih tleh, je vsekakor velika prednost. Za preostali del sezone se bom lahko otresel pritiska domače dirke in sproščeno nadaljeval sezono.«

Žagar je pred sezono dodobra prevetril ekipo, ostaja pa pri istem pripravljalcu pogonskih agregatov. Za dirko v Krškem je, kot pravi, dobro pripravljen. »Zahvaliti se moram organizatorju iz AMD Krško, saj mi glede možnosti treninga še nikoli doslej niso šli toliko na roko. Tudi proga je letos pripravljena precej drugače kot v minulih sezonah. Upam, da bo tako ostalo in da bom na dirki lahko užil nekaj prednosti domačega terena,« je še povedal Žagar, ki ga čaka deseti zaporedni nastop na domači dirki za VN Slovenije.

Svetovni prvak Wofinden želi zmagati v vsem

Začetek sezone spidveja je nekoliko po svoje krojilo vreme, saj je Žagarju odpadlo precej pripravljalnih dirk, s katerimi se dirkači spravijo v pravi dirkaški ritem. To pa ne velja za večino njegovih tekmecev v SGP, ki imajo za seboj že kar nekaj dirk.

Tako med letošnje favorite še vedno lahko štejemo lanskega prvaka Taia Wofindena iz Velike Britanije ali pa Grega Hancocka in Nickija Pedersena. Poznavalci opozarjajo na dva novinca s Poljske – Piotra Pawlickega in Bartosza Zmarzlika, med elito pa se ponovno vrača tudi temnopolti Šved Antonio Lindbaeck. Strokovnjaki zato menijo, da bi lahko bila letos konkurenca na ta račun še ostrejša, kar pomeni še bolj zanimive in napete dirke.

Wofinden torej novo sezono začenja kot aktualen svetovni prvak, nanjo pa se je nekaj mesecev pripravljal v Avstraliji, kjer zdaj živi in in kjer je, kot pravi, odklopil mobilni telefon in se posvetil treningom. »Mnogi so menili, da si bom odpočil, a v resnici sem že naslednji dan, ko sem postal prvak, začel delati za sezono 2016. Ne morem pomagati, tak sem, dva naslova prvaka nista prišla po naključju. Enostavno želim zmagati v vsem, česar se lotim. Dober sem v tem športu, a vseeno moram še napredovati. Če bi jutri nehal dirkati, bi lahko bil zadovoljen z doseženim, toda kaj bi potem delal pojutrišnjem?« je dejal Tai Wofinden. Dirkač od glave do pet, s katerim tekmeci tudi letos ne bodo imeli lahkega dela.

Na dirki v Krškem se bodo poleg Žagarja gledalcem predstavili še trije slovenski dirkači. Največ oči bo uprtih v Denisa Štojsa, krškega veterana, ki bo prvič v karieri nastopil s posebnim povabilom. Na svojo priložnost bosta čakala še Matic Ivačič (AMD Krško) in Nick Škorja (AMTK Ljubljana), ki bosta na dirki rezervna voznika.