Zdravniška zbornica predlaga, da uvedemo sistem nekrivdnih odškodnin v primeru zdravstvenih zapletov. Ta je veliko bolj human od sedanjega sistema, saj odškodnine dodeli tudi pacientom, ki so utrpeli zaplet pri zdravljenju, in ne zgolj za napako pri zdravljenju, do nadomestil pridejo ljudje hitro, zdravnikom pa ni treba dokazovati, da niso storili strokovne napake.

Povod za vnovičen razmislek o odškodninah v zdravstvu je bila nedavno prisojena odškodnina za neugodni izid poroda, ki je po besedah Andreja Možine, predsednika zdravniške zbornice, glede na višino precedens v slovenskem prostoru. Postojnska porodnišnica bo morala po odločitvi sodišča družini iz Nove Gorice plačati 800.000 evrov odškodnine zaradi zapletov pri porodu, pri katerem je novorojenček dobil trajne poškodbe možganov. Otrok se je rodil leta 2005, odškodnino pa je sodišče prisodilo skoraj deset let pozneje. Ob tem se je direktor porodnišnice Aleksander Merlozavzel za čimprejšnjo vzpostavitev nekrivdnega sistema odškodnin.

Defenzivna medicina je najslabša in najdražja medicina

»Porodništvo je ena najbolj tveganih in tudi občutljivih disciplin medicine in je kakršen koli neugodni način zdravljenja še toliko bolj tragičen. V svetu na tem področju zaznavajo najvišje zavarovalne premije, veliko je tožb, opazen je beg zdravnikov iz poklica in pojav tako imenovane defenzivne medicine, ki pa ni tudi najbolj varna medicina,« je povedal Možina.

Po rezultatih se slovensko porodništvo sicer uvršča v vrh evropskih držav, je na osnovi statističnih primerjav zatrdila Tanja Premru Sršen, članica razširjenega strokovnega kolegija za ginekologijo in porodništvo. »Redki dogodki pa se bodo vedno zgodili. Ko se zgodijo, zelo odmevajo. Prizadeta sta tako pacientka kot zdravnik, v taki situaciji do dialoga težko pride in zadeva roma na sodišče. Če sodišče razsodi v prid pacienta, ta dobi zadoščenje. Na ravni populacije pa to ni rešitev: zaradi sporov, ki se rešujejo na sodišču, ne bo medicina nič boljša, zaradi odškodnin pa bo obremenjen zdravstveni sistem.« Še več: nastaja velika škoda za medicino. »Ponekod je defenzivna medicina postala že pravilo, zlasti v porodništvu. V ZDA zaradi tega ne dobijo več porodničarjev, ki bi delali v lokalni porodnišnici. Mi smo šele na začetku te poti in dobro bi bilo, da bi našli rešitev,« je opozorila Premru-Sršenova.

Do odškodnine bi prišli hitro

Kot rešitev pri zbornici predlagajo uvedbo sistema nekrivdnih odškodnin v primeru zdravstvenih zapletov. Zdaj velja klasični odškodninski sistem, ki je po besedah predsednika Zdravniške zbornice Andreja Možine neprijazen tako do pacientov kot do zdravnikov. »Ustvarja napetost med zdravnikom, ki se mora braniti, in tožniki, ki lahko pridejo do sicer upravičene odškodnine, a le tako, da dokažejo krivdo zdravnika. Po sistemu, ki ga predlagamo, da bi nadomestilo dobili vsi, ki so bili oškodovani zaradi zapletov pri zdravljenju, ne samo zaradi strokovne napake. Predvsem pa bi ljudje prišli do odškodnin hitro, brez pravdanj in zdravnikom se ne bi bilo treba braniti,« meni Možina.

Morda tak sistem v prvem trenutku pomeni več stroškov za zdravstveni proračun – sistem namreč deluje tako, da se običajno na ravni zdravstvene blagajne in ministrstva za zdravje oblikuje nacionalni denarni sklad, iz katerega se izplačujejo nadomestila –, ker pa to bistveno zmanjšuje možnost drage defenzivne medicine, je na koncu za vse velik korak naprej, meni Možina. Tak sistem imajo na Novi Zelandiji, v nekaterih ameriških in skandinavskih državah. Spremembo odškodninskega sistema so pri zbornici politiki predlagali že pred desetimi leti, zavedajo pa se, da je to zahteven proces, ki zahteva širše družbeno soglasje in razumevanje vseh, predvsem pravosodnega in zdravstvenega resorja in združenja zavarovalničarjev.

Sistem nekrivdnih odškodnin tudi ne izključuje pravosodnega sistema, je pojasnil mag. Gorazd Kavšek iz Združenja za perinatalno medicino Slovenije. Ob sumu na strokovno napako se lahko pacient odloči tudi za klasični postopek na sodišču in skuša uveljavljati višjo odškodnino od te, ki bi jo dobil iz nacionalnega sklada.