Potem ko je Fiba Europe zaradi sodelovanja njihovih klubov v evropskem pokalu pod okriljem ECA ali sodelovanja v tekmovanjih, ki so podpisala sodelovanje z ECA, suspendirala štirinajst zvez, med njimi tudi slovensko, so se te pod hudim pritiskom začele ena za drugo lomiti. Sledile so grožnje klubom s suspenzi nastopanja v državnem prvenstvu, vse v želji po ugoditvi Fibi Europe. Sprva sta imeli le Košarkarska zveza Slovenije (KZS) in liga ACB, ki ni vodena s strani španske zveze, pogum, da se vsaj deloma upreta zahtevam krovne evropske košarkarske organizacije. KZS je v zahtevanem roku na Fibo Europe naslovila tri poglavitna vprašanja, ki so se nanašala na nedoslednost suspenzov, a na koncu po torkovem konferenčnem klicu klonila tudi sama. Po posvetovanju s klubi je umaknila priznanje ligi ABA, kar je mimogrede storila tudi Fiba Europe, klubom, ki bodo morebiti nastopili v evropskem pokalu, pa bo izrekla suspenz. V zameno bo Slovenija prejela neposredno mesto v Fibini ligi prvakov, v kolikor bodo klubi, ki bodo prejeli predregistracijski obrazec, za to pokazali zanimanje.

Zadnje opozorilo pred dokončnim suspenzom

Fiba Europe je v torek po navodilu Mednarodne košarkarske zveze Fiba izvedla konferenčne klice z vsemi štirinajstimi suspendiranimi zvezami in do njih vnovič pokazala povsem kavbojski odnos, ki bo na koncu, kot kaže, obrodil sadove, a na dolgi rok košarki kot športu zagotovo naredil mnogo več škode kot koristi. Veljaki s krovne evropske košarkarske organizacije so namreč vodilnim na KZS pojasnili, da jim niso dolžni odgovarjati na njihova vprašanja in da so jim njihove zahteve kot tudi sankcije dobro jasne. V prevodu – šlo je za povsem zadnje opozorilo pred dokončnim suspenzom slovenske reprezentance iz prihodnjih velikih tekmovanj. Po naših podatkih je bila sicer KZS ena od pobudnic skupnega nastopa vseh suspendiranih reprezentanc proti še vedno težko verjetni praksi Fibe Europe in navidezno celo naletela na odobravanje, a so kasneje v ozadju prevladali osebni interesi posameznih zvez, na kar je sicer predsednik Matej Erjavec opozarjal že v preteklosti.

»Klubi iz regije si želijo sodelovanj v skupnem tekmovanju, zato že potekajo pogovori, kako bi bilo to izvedljivo z vidika koledarja državnih prvenstev in tekmovalnega sistema vseh federacij,« je Matej Erjavec predstavil tudi idejo o novem regionalnem tekmovanju, v katerem bi imele glavno besedo zveze. Ob tem je zanimivo, da je Fiba Europe pred lansko sezono prav tako umaknila priznanje ligi ABA in zahtevala prestrukturiranje vodstvenih struktur tekmovanja, do česar je tudi prišlo. Slabo leto dni kasneje pa ji ne ugaja več niti to.

Še vedno je možen dogovor

Kakšna bo dokončna oblika evropskih klubskih tekmovanj v prihodnji sezoni, pa kljub vsemu v tem trenutku še ni jasno. Po 2. maju naj bi namreč za skupno mizo sedli predstavniki Fibe Europe in ECA. Po poročanju številnih dobro obveščenih virov po vsej Evropi naj bi bila Fiba Europe v končni fazi celo pripravljena priznati poleg evrolige tudi evropski pokal za prihodnjih pet let, v kolikor bi ji ECA odprla vrata in ji odstopila določen delež v podjetju ter ji s tem omogočila soodločanje pri organizaciji.