»Španija je suspendirana z olimpijskih iger in svetovnega prvenstva,« je v sobotnih popoldanskih urah pompozno naznanil katalonski športni časopis El Mundo Deportivo po izvršnem odboru Mednarodne košarkarske zveze Fiba. Kljub drugačnim napovedim do uradne potrditve kasneje ni prišlo. Fiba je v sporočilu za javnost sicer zapisala, da podpira Fibo Europe pri njenih potezah in ukrepih za reorganizacijo na evropskem klubskem prostoru, a ji hkrati naložila, da se mora v tem tednu sestati z vsako od 14 suspendiranih zvez, ter hkrati za skupno pogajalsko mizo pozvala tudi ECA, ki ima pod svojim okriljem evroligo in evropski pokal.

Dobro obveščeni italijanski viri ob tem dodajajo, da bi lahko ravno sestanek med Fibo Europe in ECA pomenil konec »košarkarske vojne«. Fiba naj bi namreč bila pripravljena za prihodnjih pet let priznati obe tekmovanji pod okriljem ECA, a le pod pogojem, da Fiba Europe dobi svoje mesto v organizaciji.

Olimpija nadoknadila –16

V ligi za prvaka je medtem na zadnji tekmi 7. kroga Olimpija znova »ukradla« zmago Tajfunu. Potem ko je na prvi tekmi v 3. krogu v Stožicah Nikola Pavlićević za zmago zadel ob zvoku sirene s sredine igrišča, so tokrat Ljubljančani v prvem polčasu zaostajali že za 16 točk, nato pa v drugih 20 minutah strnili vrste in v zaključku po zaslugi natančnih metov za tri točke prišli do četrte zaporedne zmage. »Prvih 20 minut je jasen signal, kako tekme ne smemo začeti. V drugem polčasu smo nato odigrali tako, kot je treba – ekipno in dobro v obrambi, ter zasluženo zmagali,« je povedal trener Olimpije Gašper Potočnik, ki je moral z roba parket spremljati katastrofalno izvajanje prostih metov svojih igralcev. Iz 33 poizkusov so jih zadeli le 18. Trener Tajfuna Dejan Mihevc, ki še vedno ne more računati na poškodovanega Ceolo Clarka, je bil zadovoljen z napredkom njegove ekipe v igri. »Dvignjenih glav gremo delati naprej.«

Medtem je krog pred koncem v ligi za obstanek odločeno že skoraj vse. LTH Castings in Šenčur bosta zaigrala v četrtfinalu državnega prvenstva, medtem ko je že dalj časa znano, da se v drugoligaško druščino seli Elektra. Portorož in Lastovka se bosta v zadnjem krogu pomerila za tretje mesto, ki še zagotavlja gotov obstanek med elito. Primorci za uresničitev načrta potrebujejo zmago z vsaj šestimi točkami. Medtem so Hopsi postali prvi udeleženci dodatnih kvalifikacij za mesti v prihodnji sezoni lige Nova KBM. Na dodatnih tekmah se bodo merili z Branikom Maribor, Sežano ter Portorožem ali Lastovko.

Liga Nova KBM, za prvaka, 7. krog: Tajfun – Olimpija 84:89 (25:15, 50:40, 69:64, Čebular 24, Bratož in Parks po 16; Lešić 16, Pavlićević 15), že odigrano: Rogaška – Zlatorog 62:81, Krka – Helios 92:63, za obstanek, 9. krog: LTH Castings – Portorož 67:75 (8:24, 20:41, 50:58, Rebec 16; Zupan 19), Lastovka – Hopsi 64:53 (24:11, 37:24, 53:43, Šaškov 17; Mikulič 15), Šenčur – Elektra 105:60 (28:17, 49:24, 84:40, Jokić 22; Đurica 20).