Košarkarsko dogajanje v Sloveniji vse bolj spominja na komedijo zmešnjav in to na prav vseh ravneh. Medtem ko se v Evropi boj med Fibo in Ulebom zaostruje, bi morali Košarkarska zveza Slovenije (KZS) in klubi delovati trdno in složno kot nikoli prej, a je situacija ravno obratna. Sočasno v ligi Nova KBM za prvaka najboljša slovenska kolektiva Olimpija in Krka s težavo prihajata do zmag ali pa še to ne, kar seveda kaže na nadaljevanje upadanja košarkarske kakovosti. V tretjem krogu so Ljubljančani po podaljšku klonili proti Rogaški, Krka pa je po zaostanku že za 15 točk le ugnala do tedaj še neporaženi Zlatorog za točko.

Neprimerna izjava Erjavca

Še pred tretjim krogom v ligi za prvaka je košarkarsko javnost vznemirilo vnovično merjenje moči in jezikov med KZS ter Olimpijo in Krko. Predstavniki slednjih so znova javno izrazili skrb nad dejstvom, da bodo morali od prihodnje sezone v državnem prvenstvu sodelovati od začetka in tako potencialno igrati tri tekme na teden, kar je seveda težko izvedljivo in ima lahko katastrofalne posledice. Po drugi strani so pri košarkarski zvezi že večkrat poudarili, da bi v takem primeru imeli posluh za klube in bili pripravljeni na kompromise pri prilagajanju urnika tekem. Ne glede na vse pa je bil odziv predsednika KZS Mateja Erjavca na pripombe Olimpije in Krke izredno neprimeren in nespoštljiv. V izjavi za javnost ju je označil za kvazielitna slovenska kluba, njuno vodstvo pa za apologetično.

Kaj takšnega si predsednik KZS nikakor ne bi smel privoščiti, še posebno zato, ker bi morale biti košarkarske zveze primarno servis klubov, pa tudi, ker je nedolgo tega razlagal, da bi morala Olimpija predstavljati vrh piramide v slovenski klubski košarki. Veliko bolje in smotrno bi bilo, da bi Erjavec energijo raje usmeril v reševanje zadev s Fibo, ki si praktično vsak dan premisli, kdo bo sodeloval v ligi prvakov in kdo ne, hkrati pa še grozi z izključitvijo reprezentanc. Skrajni čas bi bil, da bi se vsaj košarkarske zveze z območja nekdanje Jugoslavije povezale in uprle početju Mednarodne košarkarske zveze ter morda zagrozile, da si v tekmovanjih takšne organizacije niti ne želijo sodelovati. S tem bi pritisnile na Fibo, ki si izključitve tako pomembnih reprezentanc ne more privoščiti, saj bi s tem popolnoma razveljavila pomen velikih tekmovanj.

Vodstvo Olimpije ni kos nalogi

Tudi v vodstvu Olimpije in Krke bi se pred dvigovanjem glasu morali pošteno zamisliti. Glede na trenutni potek državnega prvenstva je veliko vprašanje, ali si bosta oba kluba sploh izborila mesto v prihodnji sezoni lige ABA, kar pomeni, da bi teorija s tremi sočasnimi tekmovanji padla v vodo. Vodstvo ljubljanskega kluba s predsednikom Janijem Möderndorferjem na čelu očitno ni kos nalogi, saj rezultati iz leta v leto padajo, prav tako tudi proračun kluba. Kljub temu finančne obveznosti do igralcev niso poravnane, zato se po naših podatkih klubu v bližnji prihodnosti obeta tudi kakšna tožba na Mednarodnem košarkarskem razsodišču BAT. Ljubljančani po porazu po podaljšku na gostovanju pri Rogaški, kjer je trener Gašper Potočnik igralce celo pohvalil za pristop, še ne prižigajo alarma, a se pri sebi gotovo zavedajo, da je situacija kritična.

Suverenost v državnem prvenstvu izgublja tudi Krka, ki se je v preteklosti pogostokrat sprehodila skozi ligo za prvaka brez poraza. Danes se mora za vsako pošteno potruditi, kljub dejstvu, da igralci plače dobivajo redno in pogostokrat celo pred dogovorjenim rokom. Čeprav vodstvo kluba že vrsto let vse upe polaga na naslov državnega prvaka in večjih ambicij od tega ne kaže, igralci na domači sceni nimajo več pravega pristopa, na kar je po srečni zmagi proti Zlatorogu opozoril tudi trener Dražen Anzulović.

Liga Nova KBM, za prvaka, 3. krog: Rogaška – Olimpija 88:87 po podaljšku (25:16, 44:39, 62:62, 78:78, Davis 18, Fon, Primorac in Mijović po 14; Robinson, Zagorac in Lapornik po 17), Krka – Zlatorog 68:67 (16:17, 28:31, 44:54, Lalić 17, Lapornik 14; Vašl 18, Abrams 17), Tajfun – Helios 75:77 (18:15, 34:36, 49:60, Parks 23, Clark 19 ; Zagorac 22, Lelić 16), za obstanek, 4. krog: Hopsi – Lastovka 85:67 (20:19, 48:30, 65:43, Djukanović in Mikulić po 16; Julević in Šutulović po 14), Portorož – LTH Castings 84:86 (18:18, 39:42, 65:58, Barbarič 26, Hodžić 19; Čančar 19, Abramovič 18), Elektra – Šenčur 73:105 (13:23, 34:49, 55:79, Đurica 15, Hasić 11; Jokić 20, Pavić 19).