Slovenska hokejska reprezentanca si je na svetovnem prvenstvu skupine B otežila položaj, potem ko je v torek zvečer z 1:4 izgubila proti Poljski. Dan kasneje je popravila vtis z zmago proti Južni Koreji (5:1), odločilna tekma za vrnitev v elitni razred pa jo čaka v petek, ko se bo ob koncu turnirja v tradicionalnem sosedskem derbiju pomerila z Avstrijo. Zmagovalec obračuna bo v Katovicah osvojil prvo mesto in si zagotovil neposredni odhod na svetovno prvenstvo skupine A 2017, poraženec pa bo tudi prihodnjo pomlad nastopal med drugoligaši.

Napaka Zupančiča s Kristanom

Poljska je domače tekmovanje v nasprotju s pričakovanji odprla s porazoma proti Italiji in Koreji. S tem so se Poljaki zelo zgodaj oddaljili od uvrstitve v skupino A, kar je med drugim privedlo do osipa domačih privržencev na tribunah dvorane Spodek. Slovenski selektor Nik Zupančič je pred tekmo preveč optimistično napovedal, da »proti Poljski ne bo težav, če bodo igralci vklopili motorje«, zgrešil pa je pri izbiri vratarja, ko je v gol postavil Roberta Kristana. Ni dvoma, da je Kristan eden najboljših slovenskih vratarjev vseh časov, a mora biti za vrhunsko tekmo v celoti osredotočen na obveznosti na ledu. Proti Poljski je deloval preveč razglašeno – drugi gol je dobil iz mrtvega kota, pri tretjem je pustil odprta vrata –, zato se odpirajo vprašanja o vzrokih za Kristanovo nezanesljivost. Morda je na njegovo psihološko pripravljenost preveč vplivala izguba službe v češkem klubu Chomutov. Da bo moral Kristan zamenjati klubske barve, je vedel že pred prvenstvom, saj se je po naših informacijah zanimal za prestop v Beljak, z natančnimi odgovori glede njegove forme pa bi morala postreči predvsem selektor Nik Zupančič in trener vratarjev Gaber Glavič.

Zagotovo pa Kristan ni bil edini krivec za nepričakovan polom proti Poljski. Sporen je bil že način, kako podcenjevalno je Slovenija krenila v tekmo, potem ko se je že v prvi minuti zatresel okvir Kristanovih vrat. Poljaki so v uvodnih dvajsetih minutah kar štirikrat odšli na kazensko klop, slovenski izkoristek zgolj z enim zadetkom pa je bil za to raven tekmovanja preskromen. Risi so v nadaljevanju izgubili zalet in v drugi tretjini razpadli. Slovenska igra je postala dolgočasna in brezidejna, na igrišču pa ni bilo nikogar, ki bi prevzel odgovornost. Kako potolčeni so bili hokejisti, je pokazala reakcija najizkušenejšega reprezentanta Aleša Kranjca v zadnji tretjini, ko je v času številčne premoči izgubil živce in moral na kazensko klop. Slovenske vrste ni dvignil niti Robert Sabolič, ki je po koncu klubske sezone na Češkem naknadno prispel v Katovice, a ne gre pozabiti, da se zamudni prihodi zaradi utrujenosti igralcev in privajanja na novo okolje vedno izkažejo za tvegano odločitev.

Da je bil začetek tekme proti Poljski v nasprotju z dogovorom znotraj garderobe, je priznal napadalec Miha Verlič: »Uspelo nam je izenačiti, a v drugi tretjini smo znova lovili tekmeca. Postajalo je vse težje, zmanjkalo nam je časa«. Branilec Sabahudin Kovačevič je dodal, da je Slovenija »igrala zelo slabo«, selektor Nik Zupančič pa je rekel, da je njegova reprezentanca padla pod prevelikim pritiskom gostiteljev.

Slovenija našla igro z začetka SP

Slovenija se je morala šestnajst ur po poljski zaušnici hitro zbrati, saj bi se v primeru novega poraza proti Južni Koreji skorajda že poslovila od možnosti za napredovanje v skupino A. Koreja, ki se zavzeto pripravlja za olimpijski nastop čez dve leti, je povedla že po 40 sekundah in povečala dvome o slovenski vrsti. Sedmouvrščena reprezentanca iz olimpijskega Sočija je bila na začetku očitno še vedno pod vtisom dvoboja proti Poljski, a ji je do odmora na krilih individualne kvalitete vendarle uspelo zasukati izid. Kasneje so se slovenski hokejisti naposled sprostili in razigrali tako kot na uvodu v prvenstvo. Korejci so se izgubili ob agresivnejšem pristopu slovenske reprezentance, ki je v drugi tretjini pobegnila do zanesljivih treh zadetkov prednosti. Prvenec v Katovicah je uspel tudi Roku Tičarju, ki je dotlej veljal za največjega dolžnika prvenstva.

»Po porazu s Poljsko me je bilo kar malo sram, a smo se s fanti dogovorili, da moramo to tekmo pozabiti. Proti Koreji smo igrali drugače, igra je bila bistveno boljša kot dan prej. Zavedamo se, da smo najboljša ekipa na turnirju, zato ne smemo misliti na nasprotnike,« je povedal Robert Sabolič, strelec izenačujočega zadetka proti Južni Koreji, ki v Katovicah nastopa s šestimi naturaliziranimi hokejisti iz Severne Amerike. Selektor Nik Zupančič je razkril, kaj je igralcem povedal v garderobi: »Rekel sem jim, da je naš položaj podoben situaciji z otrokom, ki pade, ko se poganja za žogo. Otrok se v tem primeru pobere, ker ga naprej žene žoga, nas pa želja po vrnitvi v elitni razred. Če smo to hoteli doseči, smo morali premagati Korejo. Začetek je bil slab, a smo hitro reagirali. Po vnovičnem pogovoru so se igralci sprostili, igra pa je stekla.«

Jutri bo v Katovicah pred zaprtjem prvenstva še zadnji dan brez tekem. Slovenija bo v petek ob 16.30 igrala z Avstrijo, ki je sinoči izgubila proti Poljski. Obeta se razburljiv zaključek tekmovanja, saj za vstop v elito pred zadnjim krogom kandidira kar pet reprezentanc. Slovenija bi v primeru vsakršne zmage proti Avstriji postala velika zmagovalka turnirja, poraz pa bi jo lahko pahnil celo na četrto mesto v skupini.