Po dveh zmagah v uvodnih krogih so slovenski hokejisti lahko mirno uživali v prostem ponedeljku, medtem ko je njihovemu tretjemu nasprotniku, poljski reprezentanci, po porazih z Italijo in Južno Korejo že pošteno tekla voda v grlo in so se znašli v boju za obstanek. Morda je tudi to botrovalo zaspanemu slovenskemu začetku torkove tekme in zelo vzpodbudnemu Poljakov. Domači so že v drugi minuti zatresli okvir slovenskih vrat, ki jih je tokrat znova branil Robert Kristan, ob koncu četrte minute pa so tudi povedli. Po izgubljenem ploščku Andreja Hebarja v obrambni tretjini poljski hokejisti niso zamudili priložnosti, da to kaznujejo. Po strelu Pawla Dronie je ploščku pred vrati smer spremenil Tomasz Malašinski in poskrbel za veselje na ne preveč polnih tribunah dvorane v Katovicah.

Slovenci, ki do takrat niso sprožili niti enega strla proti poljskim vratom, so se po prejetem golu le prebudili in ob koncu sedme minute že izenačili na 1:1. Ob številčni prednosti na ledu je slovenski prvi napad lepo izigral poljsko obrambo, po podaji Roberta Saboliča je zadel Žiga Jeglič. Tudi v nadaljevanju prve tretjine je Slovenija imela pobudo, nevarna pa je bila predvsem ob še treh izključitvah Poljakov, a je razpoloženi domači vratar Rafal Radziszewski takrat obranil kar nekaj nevarnih poskusov risov, tako da sta moštvi na prvi odmor odšli pri izenačenem izidu 1:1, Slovenija pa je imela v uvodnih 20 minutah premoč v strelih 15:6.

Usodna ena najslabših tretjin risov na prvenstvih

Druga tretjina se je začela z novo izključitvijo Poljakov, a risi še četrtič zapored številčne prednosti niso izkoristili. Je pa nato prva dvominutna kazen na slovenski strani prišla kot naročena za Poljake, ki so v 24. minuti izkoristili številčno prednost na ledu in spet povedli. Iz mrtvega kota je tokrat ne najbolje postavljenega Kristana premagal Mikolaj Lopuski. Poljaki so dobili krila in neprepoznavne Slovence v naslednjih minutah nadigrali ter po lepi akciji v 28. minuti povedli s 3:1, ko je drugič na tekmi zadel Malašinski in je prvič zadišalo po presenečenju. Zgolj v prvi polovici druge tretjine so domači sprožili kar 11 strelov proti vratom Kristana, vsekakor preveč glede na to, da Slovenija v zadnjih letih v svetovnem hokeju vendarle kotira precej višje kot Poljska. V drugi polovici druge tretjine raven hokeja ni bila na visoki ravni, streli na obeh straneh pa redki, a so Poljaki v 39. minuti kljub temu uspeli še povečati svojo prednost in se povsem približati zmagi. Hat-trick je z novim golom dopolnil Malašinski, ki se ga bodo slovenski branilci in Kristan verjetno še nekaj časa spominjali z grenkim priokusom. Druga tretjina je bila gotovo najslabša slovenska na tem (in še kakšnem) prvenstvu, o nemoči risov pa poleg treh prejetih golov priča tudi razmerje v strelih, ki je bilo kar 14:6 v korist Poljakov.

Slovenski selektor Nik Zupančič je po porazni drugi tretjini posegel po menjavi vratarja in Kristana zamenjal z Gašperjem Krošljem, slednji pa se je že kmalu izkazal z dobro obrambo po nevarni akciji Poljakov in ohranil nekaj možnosti za preobrat Slovenije. Za dosego tega bi risi potrebovali čim prej doseči drugi zadetek, ki bi lahko naselil nekaj nervoze v vrste Poljakov, a slovenski hokejisti tokrat niso bili pravi, saj so zapravili še dve prednosti z igralcem več in tekma se je že prevesila v zadnjih deset minut, ko bi poljsko zmago glede na videno lahko preprečilo le še čudežno prebujenje Slovencev. Da tokrat niso bili z glavo pri stvari, so naši hokejisti pokazali tudi v 54. minuti, ko jih je bilo na ledu kar šest, za kar so si seveda prislužili izključitev, ki je še dodatno izničila kakršnekoli možnosti za preobrat. Poljaki so do konca mirno in brez večjih težav odbili vse napade Slovencev in se veselili pomembne zmage, ki jim lahko pomaga do obstanka v drugem kakovostnem razredu svetovnega hokeja, Zupančiča in njegove varovance pa čaka težko delo, da v zgolj 18 urah najdejo razloge za neuspeh in neverjeten razpad sistema ter že v sredo ob 16.30 pokažejo svoj pravi obraz, ko se bodo pomerili z Južno Korejo, zmaga pa je nujna, če želi Slovenija priti do vsaj drugega mesta na prvenstvu, ki morda že prinaša napredovanje med elito.