Slovenija je po uvodnem koncu tedna na zanesljivi poti do uresničitve cilja. Ob podobnem nadaljevanju proti Poljski, Koreji in Avstriji se ji prihodnjo pomlad obeta deveti nastop v elitnem razredu svetovnega hokeja, ki ga bosta priredili Nemčija in Francija. Slovenska vrsta je sobotno premiero z Japonsko vzela resno in odgovorno. Selektor Nik Zupančič je igralce posebej opozoril na spodrsljaj izpred dveh let, ko so se Japonci na prvenstvu v Gojangu veselili presenetljive zmage. Tokrat je bilo vse drugače. Slovenija se je s tekmecem poigrala in mu napolnila mrežo. Ob visoki zmagi je nasprotnikom poslala jasno sporočilo, da jo v Katovicah zanima le osvojitev turnirja. Z dvema goloma in tremi podajami je uvodni slovenski preizkus zaznamoval kapetan Jan Urbas, Japonci pa niso bili tako agresivni in hitri kot na nekaterih preteklih medsebojnih tekmah.

Slovenska reprezentanca je imela dan kasneje več dela proti Italiji, ki se je izkazala kot resen kandidat za preboj v skupino A. »To je bila prva zahtevnejša tekma, odkar smo se zbrali na pripravah,« je priznal najizkušenejši reprezentant Aleš Kranjc. Roberta Kristana, ki je proti Japonski ubranil osem strelov, je zamenjal Gašper Krošelj, ki je bil v preteklosti precej zapostavljen. Slovenija je proti Italiji začela odločno in po prvencu Jurija Repeta na svetovnih prvenstvih povedla z 1:0. Zahodni sosedi so zapretili predvsem v nadaljevanju, ko so izenačili, vendar je bila Slovenija po rahlem padcu kmalu znova podjetnejša. Streljala je z vseh položajev in bila potrpežljiva pri iskanju drugega gola. Žiga Jeglič je v zadnji tretjini natančno podstavil palico po strelu Sabahudina Kovačeviča, ki je z udarcem v prazno mrežo v zadnji minuti postavil končni izid 3:1.

Slovenija 50-odstotna z igralcem več

Slovenija se je na uvodnih tekmah izkazala predvsem v igri z igralcem več. Njen izkoristek je 50-odstoten, medtem ko ob številčni prednosti nasprotnikov še ni prejela gola. Tudi to je pokazatelj kakovosti slovenske reprezentance, ki je v Katovice dopotovala kot prvi favorit za napredovanje v izbrano druščino šestnajstih najboljših reprezentanc sveta. »Zelo dobro smo se pripravili na italijansko igro. Analiza je bila pravilna. Začeli smo zelo podjetno. Čeprav nismo bili tako učinkoviti kot proti Japonski, smo se tudi po izenačenju v drugem delu držali sistema igre. Zadnjo tretjino smo odigrali zrelo in na koncu rutinirano zmagali. Veliko nam pomeni, da imamo po dveh tekmah šest točk, kar smo si začrtali pred začetkom prvenstva. Italija bo v Katovicah še marsikomu zagrenila življenje,« je povedal selektor Nik Zupančič, za katerega je turnir na Poljskem prvo veliko tekmovanje v vlogi selektorja.

Kopitarja ne bo, Sabolič na poti

Ko je v noči na soboto po srednjeevropskem času sezono v NHL sklenil Anže Kopitar (Los Angeles je bil v prvem krogu končnice z 1:4 v zmagah prekratek proti San Joseju), so se pojavila ugibanja, ali bi prvi zvezdnik lahko pravočasno prispel v Katovice in pomagal reprezentanci pri naskoku na vrnitev med elito. Kopitarjev prihod na Poljsko je padel v vodo zaradi njegovih obveznosti (sestanki, zdravniški pregled...), ki jih ima zapisane v pogodbi. Na prizorišče tekmovanja pa bo očitno prispel Robert Sabolič, ki je v dresu praške Sparte izgubil šesto tekmo češkega finala proti Liberecu in ostal brez lovorike. Zupančič bi v primeru Saboličevega prihoda v civilu pustil obetavnega celjskega napadalca Žana Jezovška, ki tudi proti Japonski in Italiji ni bil v kadru.

Na torkovi tekmi s Poljsko je pričakovati polne tribune dvorane Spodek, ki doslej niso kaj prida pomagale domači reprezentanci. Gostitelji so namreč izgubili tako proti Italiji kot Koreji, zato jih čaka ogorčen boj za obstanek v skupini B. »S Poljsko smo igrali že novembra na pripravljalnem turnirju. Slovenija je drsalno boljša. Če bomo vklopili motorje, ne bi smeli imeti težav,« napoveduje Zupančič, ki je proti Japonski in Italiji z nekaterimi menjavami skušal prebuditi udarni napad. Med dolžniki prvenstva se je po znanju in izkušnjah znašel predvsem Rok Tičar, s 35 zadetki prvi strelec reprezentančne zasedbe v Katovicah, ki se mu obeta odmeven prestop v ruski ligi KHL.

Hokejisti do 18 let na 22. mestu

Danes so nastope na prvenstvu tretjega kakovostnega razreda sklenili slovenski reprezentanti do 18 let. Na turnirju v Asiagu so premagali gostitelje Italijane in Korejce, izgubili pa proti Ukrajini, Japonski in Madžarski. Prvenstvo so končali na četrtem mestu, kar zadošča šele za 22. mesto na svetu.