Burnih dni v taboru nogometašev Olimpije očitno še ni konec. Eksodus tistih, ki so v klub prišli iz Srbije, se nadaljuje. Potem ko je predsednik kluba Milan Mandarić v ponedeljek odstavil trenerja Marka Nikolića in v sredo športnega direktorja Ranka Stojića, je včeraj pred treningom nepričakovano ostal še brez trenerja Radoja Smiljanića, dozdajšnjega prvega pomočnika, ki bi moral voditi jutrišnjo prvenstveno tekmo s Krškim v Stožicah.

»Smiljanić odhaja na lastno željo. Solidaren je z Nikolićem, saj je že vrsto let njegov pomočnik. Šokiran sem. Ko sem gledal treninge, sem bil navdušen ob zagnanosti igralcev in organizaciji vadbe. Predvideno je bilo, da Smiljanić ostane do konca sezone,« je začel klepet vidno utrujeni in šokirani Milan Mandarić, potem ko je igralcem v garderobi četrt ure pojasnjeval, kaj se dogaja. Na koncu njegovega govora so iz slačilnice odmevali aplavz, obljube predsedniku, da bodo sezono izvlekli do naslova prvaka, in krik: »V soboto je treba zmagati.«

Izbira med Vanolijem in angleškim trenerjem

Medtem ko so se igralci odpravljali na trening, ki ga je vodil dozdajšnji drugi pomočnik Dejan Kopasić, sta stadion skupaj zapustila Smiljanić z vrečko v rokah in neregistrirani nogometaš Danko Lazović, pri katerem smo iz besed razbrali, da ni na isti valovni dolžini z vsemi, ki so (bili) v zdajšnji Olimpiji. Nekaj minut pred njima je v sončno popoldne odkorakal tudi odstavljeni športni direktor Ranko Stojić, očitno jezen na nekatere, saj nas ni niti pozdravil.

Mandarić je odločen, da bo v 24 urah, torej že danes, v klub pripeljal novega, izkušenega trenerja, ki bo v pomoč Kopasiću in ostalim članom strokovnega štaba na zadnjih šestih tekmah sezone. Prvi sestanek Mandarića in italijanskega trenerja Vanolija je trajal več kot tri ure. Končal se je šele, ko se je bližala polnoč.

»Presenečen sem bil nad Vanolijevim poznavanjem naše ekipe in moštev, proti katerim bomo igrali do konca sezone. Navdušil me je s samozavestjo. Točno ve, kaj potrebujemo in kaj nas čaka na naslednjih tekmah. Favorit je Vanoli, pozna razmere v slovenskem nogometu. Lepo govori, bomo videli. Druga možnost je izkušeni trener iz Anglije, s katerim sem že sodeloval, ko sem deloval v treh angleških klubih, a vam imena ne bom razkril. Potrebujem trenerja, ki bo zmagal na vseh šestih tekmah do konca,« je pojasnjeval Mandarić, katerega odlika je odprtost do medijev, česar se je naučil v Angliji. O tem, da bi bil pomočnik Vanolija nekdanji slovenski reprezentant in igralec Olimpije Tonči Žlogar, se še nista pogovarjala. Ko smo Mandarića vprašali, koliko se boji Maribora, je namesto besed z rokama pokazal ničlo.

Kopasić bo trikrat gledal Krško in malo slabše spal

Ne glede, če bo Olimpija že danes dobila novega glavnega trenerja, bo jutrišnjo tekmo s Krškim vodil Dejan Kopasić, ki je za novico o tem, da je začasni glavni trener, izvedel 20 minut pred treningom. »Na treh treningih, na katerih je bil v tem tednu Smiljanić, sva ekipo pripravljala na Krško. Smo v nenavadnem položaju, a sem optimist. Pri fantih se čuti pozitivna energija. Glede na novo vlogo bom morda malo slabše spal, saj si bom igro Krškega ogledal vsaj trikrat. Ker bom trener le eno tekmo, ne bo velikih eksperimentov,« je povedal Dejan Kopasić. Po letih je vrstnik z najbolj izkušenimi nogometaši Olimpije in je doslej samostojno vodil le kadete ljubljanskega kluba.

Igralci pravijo, da odhod Smiljanića sploh ni posebno presenečenje. Kapetan Darijan Matić je med tistimi, na katerem je večji del odgovornosti: »Vzdušje, energija in odločnost v garderobi, da osvojimo naslov prvaka, v letošnji sezoni še niso bili na takšni ravni. Razplet proti Krškem je odvisen predvsem od nas. Po tem, kar sem videl na treningu, sem prepričan o naši zmagi. Kopasić je izjemen strokovnjak. Morda mu manjkajo še nekatere odlike voditelja, saj je star toliko, kot sem jaz. Popolnoma mu zaupamo in starejši igralci mu bomo v pomoč.«