Danes se bodo sešli nadzorniki Slovenskega državnega holdinga (SDH) in obravnavali dogajanje v naši največji banki. NLB je namreč minuli petek ostala brez treh članov nadzornega sveta, kadrovski fiasko z njihovo izbiro pa je razburil tudi koalicijo. Današnja odločitev nadzornikov SDH naj bi bila za prvega moža holdinga Marka Jazbeca ključna. V pretežnem delu koalicije naj bi namreč prevladovalo stališče, da se politika v odločitve upravljalca desetmilijardnega premoženja ne bo vpletala.

Cerar naj bi »oklofutal« socialne demokrate

Po naših informacijah je premier Miro Cerar tudi na včerajšnjem sestanku koalicijskega vrha Jazbeca odločno ščitil. Ponovil naj bi, da so trije nadzorniki NLB sami odstopili in da je politika ločena od gospodarstva... Prvak DeSUS Karl Erjavec naj bi bil v včerajšnjih izjavah bolj umirjen, kot je bil takoj po odstopu Janka Gedriha, Antona Ribnikarja in Antona Macuha. Tedaj je namreč odločno izpostavil, da bi moralo vodstvo SDH, ki je imenovalo nadzornike NLB, prevzeti odgovornost in odstopiti. Včeraj pa naj bi menda predvsem pozdravljal odstop treh nadzornikov NLB in poudarjal, da je vse odvisno od nadzornega sveta SDH. Če bo ta Jazbeca zaščitil, se politika v to odločitev ne bi smela vmešavati.

Da morajo odgovorni odgovarjati za sporno izbiro nadzornikov NLB, naj bi po naših informacijah na včerajšnjem koalicijskem sestanku najbolj odločno vztrajali socialni demokrati. A so bili deležni kar nekaj premierjevih »zaušnic«. Med drugim naj bi jim povedal, da imajo tudi kadri SD precej problemov, pri čemer je izpostavil ministrico za delo Anjo Kopač Mrak.

Jazbec ima mirno vest

»Imam povsem mirno in čisto vest, ob vseh kritikah in pozivih k odstopu sem si preprosto rekel, da še ni čas za odhod. Na seji nadzornega sveta imamo vrsto pomembnih tem, ukvarjam se s tem, da jih bom dobro opravil,« pravi pred današnjo sejo nadzornikov SDH Marko Jazbec, ki se je sicer na pobudo predsednika vlade v začetku tedna srečal z Mirom Cerarjem.

Premier torej vztraja, da so se trije nadzorniki NLB sami odločili za odstop, v njegovih krogih pa dodajajo, da je na to njihovo potezo odločilno vplivalo poročilo centra za skladnost poslovanja NLB, v katerem naj bi bila vrsta pavšalnih in nepreverjenih obtožb na njihov račun. Nekateri drugi naši sogovorniki vztrajajo, da so za februarsko izbiro nadzornikov NLB stala vplivna neformalna omrežja in da je trojica odstopila, ker so jim predstavniki Evropske centralne banke (ECB) jasno namignili, da licence za opravljanje nadzorniških nalog ne bodo dobili. Te navedbe naj bi potrjevala tudi odločitev uprave SDH, da tokrat nadzornike NLB izberejo na osnovi javnega poziva, in vsebina poziva. V njem naj bi bili namreč izpostavljeni prav kriteriji, ki jih trojica, ki je odstopila, ni izpolnjevala.

Kratek rok za prijavo

Nekatere naše sogovornike čudi kratek rok – osem delovnih dni – za prijavo na včeraj objavljeni poziv za nove nadzornike NLB, drugi pa kratek rok povezujejo z namero hitre objave razpisa za novega predsednika uprave NLB. Kot je razvidno iz javnega poziva, bodo izmed prijavljenih izbrali šest imen, s kandidati bodo nato najprej interno izvedli lastne akreditacijske in nominacijske postopke. Nato bodo prek zaprosila za sklic skupščine NLB predlagali, da se izmed teh izbere tri nadzornike. »Tako bomo v bistvu ostali zvesti zakonodaji, ki jo zagovarjamo, in hkrati dali možnosti tudi NLB in regulatorju, da skozi lasten nominacijski postopek kadre predhodno ocenita tudi sama. Tako bodo lahko na skupščini banke potrjeni kandidati, za katere bo obstajala zelo nizka verjetnost, da ne bi pridobili licence ECB,« je v intervjuju za Dnevnik, ki ga bomo v celoti objavili v soboto, povedal Marko Jazbec. Pri izbranih kandidatih bo SDH po Jazbečevih zagotovilih pazil, da bodo izpolnjeni pogoji, vsa profesionalna merila in »potrebne komplementarnosti«. Ker sta iz nadzornega sveta NLB odstopila dva pravnika, bodo morali »iskati ustrezno strokovno uravnoteženost in pokrivanje ključnih področij, ki so pomembna za poslovanje banke«.

Jazbec pričakuje, da bo nadzorni svet naše največje banke kadrovsko zapolnjen najkasneje do konca junija. Medtem preostali nadzorniki NLB po njegovih besedah nadaljujejo postopke iskanja novega predsednika uprave banke. Deutsche Bank, ki je bil izbran za svetovalca pri prodaji NLB, je namreč zahteval, da se novega predsednika uprave banke poišče pred začetkom postopka njene prodaje. Naslednika Janka Medje naj bi našli v prihodnjih štirih mesecih.