Člani stavkovnega odbora Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije in predsedniki stavkovnih odborov iz sindikatov posameznih družb oziroma podjetij so sklenili, da se stavka, ki se je začela z dvournimi zbori delavcev, nadaljevala pa z dvournim omejevanjem proizvodnje elektrike v proizvodnih družbah Holdinga Slovenske elektrarne in prekinitvami dela pri elektrodistributerjih, konča. Stavkovne aktivnosti je sindikat sicer načrtoval tudi v tem tednu: v ponedeljek so nameravali omejiti proizvodnjo elektrike za štiri, danes pa za šest ur.

Vodstvo sindikata je na seji ekonomskosocialnega odbora, katerega člana sta tudi ministrstvo za infrastrukturo in Energetska zbornica Slovenije, sklenilo, da si bodo še naprej prizadevali rešiti nekatere aktualne težave, ki pestijo elektrogospodarstvo, obenem pa bodo vztrajali, da se socialni dialog nadaljuje.

Kot je povedal prvi mož sindikata energetike Branko Sevčnikar, na to odločitev ni imela nobenega vpliva odločitev ustavnega sodišča, ker ustavni sodniki pravzaprav niso odločili o ničemer. »Mi smo namreč vse druge možnosti pred tem že izčrpali,« je poudaril Sevčnikar. Ustavni sodniki so zapisali, da je stavka zadnja možnost delavcev za dosego ciljev, potem ko so izčrpane vse druge, v ničemer pa se niso jasno opredelili do stavke in tudi ne jasno odgovorili, ali je ta dovoljena ali ne. »Mi smo tudi oblikovali posebno pogajalsko skupino, ki se bo o vseh perečih problemih pogovarjala s Holdingom slovenskih elektrarn in predstavniki države,« je povedal Sevčnikar.

Odprta vprašanja glede bloka 5 in bloka 6

Dodal je še, da bo država morala odgovoriti in se jasno opredeliti do nekaterih odprtih vprašanj, zlasti tistih, ki so povezana z vprašanjem obratovanja blokov pet in šest Termoelektrarne Šoštanj. »Nekdo bo moral jasno povedati, ali ob bloku šest potrebujemo tudi blok pet. Obratovanje petega bloka je bilo namreč sprva predvideno še do okoli leta 2027. A če ta ne bo obratoval in bo občasno obratoval blok štiri, bi bila nekatera delovna mesta res lahko odveč. Dokler pa to ne bo jasno, je tudi o presežkih delovne sile prenagljeno govoriti,« meni Sevčnikar.