Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije je pred dnevi prejel sklep ustavnega sodišča, v katerem ta pojasnjuje, da pravice delavcev niso ogrožene, zato so zavrgli njihovo zahtevo za oceno ustavnosti treh členov energetskega zakona, ki se nanašajo na omejitev pravice do stavke v energetskih dejavnostih, omejitev stavke pri izvajalcih gospodarske javne službe in omejitev stavke pri dobaviteljih sistemskih storitev.

V sindikatu so ogroženost pravic utemeljevali s tem, da je pravica do stavke ena temeljnih pravic delavcev, s pomočjo katere lahko ti uresničujejo svoje ekonomske pa tudi socialne pravice ter interese z dela, kot tudi pravica do svobodnega sindikalnega delovanja.

Kot so navedli ustavni sodniki, z izpodbijanimi določbami delavcem ta pravica ni odvzeta, temveč le omejena. »Poleg tega imajo delavci na voljo tudi druga sredstva za dosego svojih ciljev, saj morajo biti praviloma pred začetkom stavke izčrpana sredstva pomirjanja, mediacije in arbitražnega reševanja sporov; stavka pomeni šele zadnje sredstvo za uveljavljanje pravic delavcev.«

O stavki tudi ob koncu tedna

A kot pravi Andrej Zorko, izvršni sekretar za trg dela in delovno pravo pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, ustavno sodišče o tem, ali je stavka zakonita ali ne, ni odločalo, pač pa se njihova ocena nanaša zgolj na dovoljene določene omejitve stavke. »Kolikor vem, sindikat te omejitve upošteva, kar pomeni, da stavka ni nezakonita in je dovoljena, a z določenimi omejitvami, kot je denimo delo ob koncih tedna ali med prazniki,« meni Zorko. Prepričan je, da je stavka zakonita, ker gre za ekonomske in socialne interese zaposlenih, tudi članov sindikata. »Vprašanje pa je, ali morda vlada ne krši zakona o stavki, ki sprtim stranem nalaga, da se vsaj poskušajo pogovoriti. Kolikor mi je znano, vladna stran zavrača pogovore s predstavniki sindikata oziroma stavkovnim odborom. Če to drži, bi morala tudi vlada odgovarjati za škodo, ki nastaja distribucijskim podjetjem elektrogospodarstva,« meni Zorko. O tem, ali so se z vladnimi predstavniki morda poskušali pogovarjati ali je morda kakšen predlog prišel celo z vladne strani, smo želeli vprašati tudi prvega sindikalista energetike Branka Sevčnikarja, a se je ta po sestanku, ki so ga včeraj imeli v Ljubljani, zavil v molk.

O tem, ali se bo stavka v ponedeljek nadaljevala in na kak način, pa ni želel govoriti niti prvi sindikalist TEŠ Danijel Tajnik. Dejal je le, da bo odločitev najverjetneje znana v soboto ali nedeljo.