Rasistični izpad trenerja Olimpije Marka Nikolića se je zgodil, kot smo že poročali, na nedeljski tekmi, potem ko je njegov napadalec Blessing Eleke proti haloškemu prvoligašu Zavrču v sodnikovem podaljšku dosegel izenačujoči zadetek in ga predolgo proslavljal z molitvenim obredom. To je pri Nikoliću vzbudilo naval jeze (ker je s tem svoji ekipi kradel čas za dosego novega zadetka), zaradi česar je mladega Nigerijca označil za »črnega idiota«.

Olimpija bi incident pometla pod preprogo

Škandal je zgolj zadnji v vrsti incidentov, ki v letošnji sezoni pretresajo ljubljanski klub, a so bili ti do zdaj v veliki meri povezani z delovanjem direktorja Ranka Stojića in njegovo sporno preteklostjo, zaradi katere se je moral v Srbiji zagovarjati pred višjim sodiščem. Da želijo pri Olimpiji nedeljski dogodek kar najhitreje pomesti pod preprogo, je mogoče razbrati iz njihovega odziva za javnost. Čeprav se je Nikolić zaradi svoje opazke na tekmi posipal s pepelom, rekoč, da ni rasist in da se mu v dozdajšnjem delu trenerske kariere kaj podobnega še ni zgodilo, bode v oči medla reakcija predsednika Milana Mandarića. Prvi mož Olimpije je dejanje sicer obsodil, a obenem z besedami, »da je bila opazka izrečena v afektu«, trenerju stopil v bran.

BBC o incidentu kar na naslovni strani športa

Da so se pri zeleno-belih o razsežnosti rasističnega incidenta in škode, ki jo je s svojim nepremišljenim in neprimernim ekscesom klubu napravil glavni trener, močno ušteli, potrjuje tudi poročanje največjih tujih medijskih hiš o nedeljskem dogodku v Stožicah. Nikolićevo ravnanje je sprva vzbudilo pozornost pri novinarjih tiskovne agencije Reuters, novico pa so pozneje povzeli številni največji evropski mediji, med katerimi so zaradi Mandarićevega minulega delovanja v angleškem nogometu prevladovale britanske medijske hiše. »Trener Olimpije obdržal službo kljub rasistični žaljivki,« so članek naslovili pri BBC in novico uvrstili celo na naslovno stran svojega športnega portala. Z izpadom trenerja Nikolića so se seznanili tudi bralci spletnih strani britanskih dnevnikov Daily Mail, Independent in Guardian kot tudi revije France Football in portalov iz Elekejeve rodne Nigerije.

(Foto: BBC)

Kako bi ravnali, če bi to izrekel Peter Prevc?

»Za to ni opravičila,« meni športni filozof Milan Hosta. Prepričan je, da bi bil odziv slovenske javnosti precej burnejši, če bi se kaj podobnega zgodilo v katerem od slovenskih zimskih športov. »Nogometni navijači se že po običaju med sabo zmerjajo, če pa se vmes znajde še kakšen črnec, to ni nič nenavadnega. Če to etično utemeljujemo, moramo težiti k univerzalnemu odzivu. Kako bi ravnali, če bi to izrekel Peter Prevc? Mediji bi se na to odzvali veliko burneje, posledično pa bi sledile bolj rigorozne kazni. Diskriminacija je z ustavo prepovedana in tako je treba dogodek tudi obravnavati,« pravi Hosta, ki odziv kluba na trenerjevo dejanje komentira z besedami: »Pri klubu se morajo vprašati, kaj želijo s svojim odzivom sporočiti javnosti. Katere vrednote zagovarjajo? Če bodo tolerirali takšna dejanja zaradi trenerjevih preteklih uspehov, morajo pri sebi razjasniti, ali se želijo iti takšne vrste nogomet.«

Predsednik SPINS: Nogomet je v Sloveniji v pravnem smislu v popolnem kaosu

V Elekejevem primeru bode v oči tudi molk pristojnih institucij, saj ga do zdaj ni še nobena  konkretno obsodila. Pri Sindikatu profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) so incident na svoji spletni strani obsodili zgolj posredno, njihov predsednik Dejan Stefanović pa s prstom kaže na neprimerno zakonodajo in Nogometno zvezo Slovenije (NZS). »Uradno ne bomo na to temo še ničesar povedali, vendar pa je dejanje absolutno nedopustno. A nedopustno je tudi, da je cel nogomet izvzet iz kakršnih koli pravnih oblik varstva. Šikaniranje in diskriminacija na delovnem mestu sta kazniva, če govorimo o delovnih razmerjih, vendar pa nogometaši niso zaposleni. Tudi če bi želeli pravno ukrepati, smo s tega vidika omejeni, saj je nogomet v Sloveniji v pravnem smislu v popolnem kaosu,« pojasni Stefanović.

NZS proti Nikoliću že sprožil postopek

Pri NZS na to temo ne dajejo izjav. Dejali so le, da primer z Elekejem težko komentirajo na načelni ravni, da pa so že pred časom sprejeli ukrepe zoper spodbujanje nestrpnosti, sovraštva, nasilja ali žalitve dostojanstva na nogometnih tekmah. Disciplinski pravilnik NZS narekuje, da se igralca ali uradno osebo, ki na kakršen koli način spodbuja ali razpihuje rasno, narodnostno, etnično, spolno, jezikovno, versko, politično ali drugo sovraštvo, kaznuje s prepovedjo nastopanja oziroma sodelovanja na najmanj petih tekmah. Včeraj popoldne je bil postopek proti Marku Nikoliću že uveden, so sporočili iz NZS.