Svetovno pomanjkanje vanilje

To poletje morebiti vaniljev sladoled ne bo tako okusen kot sicer. Problem je ta, da svetovna proizvodnja vanilje že nekaj let pada, predvsem zaradi suše v krajih, kjer jo pridelujejo. Zaradi slabše letine je lanska zaloga že pošla, pridelovalci pa so v želji po zaslužku letošnjo letino pobrali še nezrelo. Madagaskar, ki je največji proizvajalec vanilje, je v zadnjih dveh letih prav zaradi manjših letin ceno vanilje dvignil za 120 odstotkov. Tako je sedaj vanilja takoj za žafranom druga najdražja začimba na svetu.

Vilice, ki hrano posolijo

Vsi, ki se morajo zaradi zdravstvenih razlogov izogibati soli, so lahko sedaj pomirjeni. Japonci so namreč iznašli elektronske vilice, ki hrani dodajo okus slanosti, čeprav ta v resnici ni soljena. Jedec lahko s pritiskom gumba na vilicah vklopi električni stimulator, ki nato vzburi brbončice za okušanje slanosti, tako da jed okusimo kot slano. Vilice imajo tri ravni stimulacije, od tega pa je odvisno, kako slano bomo okusili jed. Vilice, ki so še v fazi prototipa, so izumili za restavracijo, ki gostom ponuja popolnoma neslano hrano. Razvijajo pa tudi podobne vilice za okušanje kislosti.