Pomemben del trajnostnega razvoja je zaščita naravnega okolja in ogroženih vrst, kot je naša čebela. Čebele izginjajo zaradi številnih dejavnikov, kot so podnebne spremembe, onesnaženost okolja in predvsem uporaba številnih pesticidov. Slovenija je edina evropska država, kjer je avtohtona čebela zaščitena.

V Ljubljani lahko v zadnjih letih opazimo razcvet urbanega čebelarjenja. V mestih je pesticidov manj – kot kažejo kemijske analize medu, ki ga pridelajo urbani čebelarji, je ta dokazano čist in zelo kakovosten. Lani je bila zasnovana tudi Čebelja pot, ki je speljana po središču Ljubljane in povezuje različne točke. V ospredje postavlja kulturo in naravno dediščino – tako domačinom kot tudi tujim gostom ponuja priložnost, da vstopijo v zapleten čebelji svet. Poleg Mestne občine Ljubljana so se v projekt priključili tudi posamezniki in podjetja. Že leta 2011 so na strešnih terasah Cankarjevega doma začeli s tako imenovanim mestnim čebelarstvom. Tri leta pozneje so čebelnjak postavili tudi v ljubljanskem BTC, svoj panj pa ima tudi ljubljanski hotel Park.

Vrt in lonci čebelam prijazni

Lep in zdrav zelenjavni vrt mora biti privlačen za čebele. Zato ko razmišljamo o rastlinah, ki jih bomo sejali in vzgajali, razmišljajmo tudi o takih, ki so privlačne za čebele. Čebele na cvetovih rastlin nabirajo nektar, ki je bogat s sladkorjem in predstavlja osnovno energijsko hrano za čebele, ter cvetni prah, ki je za čebele dietna hrana iz beljakovin in maščob. Čebele hkrati tudi oprašujejo rastline, da te obrodijo. Čudovito sožitje, za katerega lahko poskrbimo tudi sami. Rastline, ki jih čebele rade obiskujejo, posejemo v skupinah po vsem vrtu ali pa ustvarimo kotiček, obrobke ali gredico za čebele. Izberemo sončni del vrta, zaščiten pred vetrom. Čebele nimajo rade, da jih veter premetava in moti pri pristajanju. Raje imajo sonce kot senco. Če delamo čebeljo gredico, naj rastejo nižje rastline ob robu in večje v sredi gredice oziroma proti severu. Na čebelji gredici morajo imeti tako kot zelenjava vse rastline dovolj prostora.

Izbiramo med cvetlicami in zelišči, ki so nam všeč in jih potrebujemo, seveda pa je pri izboru treba pomisliti tudi na čebele. Barve, ki so zanje privlačne, so modra, vijolična, bela in rumena. Posadimo torej čim več rastlin s cvetovi takšnih barv. Poznamo veliko vrst čebel, ki so različnih velikosti in imajo različno dolžino jezika ter se hranijo na različnih oblikah cvetov. Zato izberemo cvetlice in začimbnice z različnimi oblikami cvetov. Da ne bomo naštevali vseh, jih morda omenimo le nekaj: astre, bazilika, bela detelja, drobnjak, cinija, kozmeja ali metuljčki, vijolice...

Čebela tudi piči

Največja težava pri ljudeh je, da se čebel bojijo, ker lahko pičijo, vendar pa pašna čebela to redko stori. Tiste redke trenutke, ko se to le zgodi, pripisujemo obrambnemu mehanizmu drobne delavke. Čebela piči le, če jo pohodimo ali stisnemo. Kljub vsemu pa je pri naselitvi teh žuželk v urbanem okolju potrebna pozornost, da niso moteče za sosede ali da ne letajo neposredno na poti, kjer hodijo ljudje. Zato panje v urbanih središčih največkrat postavljajo kar na strehe stolpnic.

Sicer pa čebele ne letajo po mestu, da bi napadale ljudi, ampak si v bližnji okolici poiščejo kakšen pašni vir in se posvetijo nabiranju medičine, mane ali cvetnega prahu. Na splošno tako čebele v urbanih okoljih niso nič nevarnejše kot preostale žuželke.