Za vrtnarje se zdi, da morajo nenehno nekaj početi. Vrtni portali objavljajo sezname tedenskih opravil na vrtovih, ki jih vrtnarji vestno izpolnjujejo. Sejanje, pikiranje, okopavanje, gnojenje, košnja trave, urejanje poti, striženje žive meje, obrezovanje, pletje, sajenje, zalivanje, pa spet košnja trave... Opravil nikoli ne zmanjka. Nekateri celo ne odidejo na počitnice, da ne bi zanemarili svojega vrta.

Toda kaj ni vrt v resnici namenjen užitku in sprostitvi? Da v senci drevesa na terasi ali travi zaužijemo kosilo ali pripravimo večerno zabavo. Pa temu, da kje za kakšnim grmom preprosto zaspimo s knjigo v naročju. Zato mora imeti vsak vrt, naj bo še tako majhen, tudi kotiček za sprostitev.

Tikovina je večna

Začnimo z mizo in sedežno garnituro ter izbiro materiala. V zadnjih letih je na vse več terasah in vrtovih mogoče videti plastične stole in mize. Res je sicer, da so praktično neuničljivi, toda so tudi ceneni in predvsem neekološki. Zato je boljša izbira drugega materiala. Kovinska miza in stoli imajo prav tako dolgo življenjsko dobo, a so v večini primerov težki. Vrtno pohištvo iz ratana je sicer prijetno za oko in na otip in udobno za sedenje, a je manj odporno proti vremenskim vplivom in zahteva pokrivanje ob vsakokratnem dežju. Najdražje je vrtno pohištvo iz tikovine, saj je to les, ki je odporen proti vodi in vremenskim vplivom. Res pa je, da s časom tikovina posivi, razen če je redno ne mažete s posebnimi olji za tikovino. Pohištvo iz tikovine je elegantno, a tudi težko. Zato je izbira tega pohištva primerna za kombinacije, za katere vemo, da bodo vedno na istem mestu, denimo za jedilno mizo na terasi.

Pri tem, kam postavimo jedilno mizo, je treba upoštevati nekaj pravil. Prvo je, da naj bo tam, kjer je dovolj prostora za nemoteno hojo okoli mize. Drugo pravilo je, da naj bo v senci, kajti ni hujšega kot kosilo na žgočem poletnem soncu. Senca je lahko naravna, se pravi drevo ali pergola iz grozdja, kivija ali kakšne druge vzpenjalke, lahko pa je umetna. Tretje pravilo pa je, da mora biti tudi okoli jedilne mize dovolj zelenja, da imamo, četudi smo na terasi, občutek, da smo v naravi. Še bolj kot jedilna miza so za sprostitev na vrtu zabavni skriti kotički. Zato ni treba, da dragocen ležalnik postavite na s kamnom tlakovano podlago vrtnega jezera ali bazena. Kje pa, zadovoljstvo lahko prinese že stol iz stare opeke ob gredici paradižnikov. Kajti za kotiček za sprostitev je bolj kot vrtno pohištvo pomembna lokacija. Za pet minut popolne sprostitve je dovolj lepa lesena klop ob najljubšem grmu vrtnic z omamnim vonjem. Ali starinski kovinski stol ob najljubši gredici cvetlic z dodatnim pogledom na zrele paradižnike. Lahko je to le viseča mreža med dvema oljkama ali pa viseči stol na domači jablani. In ne nazadnje je lahko to tudi le ležalna podloga, sešita iz starih otroških oblačil, napolnjena s peno in razprostrta ob malinjaku. Tak kotiček z lahkoto postane družinski vrtni valjalnik.