Prihod pomladi je poleg narave prebudil tudi ljubiteljske vrtnarje. Ti so že pridno začeli urejati in polniti svoje male vrtičke, balkonska korita in tudi lončke v stanovanjih. Tisti, ki jeseni nimajo sreče z dostopom do velike količine odpadlega drevesnega listja, pa so začeli kompostirati kuhinjske odpadke s pomočjo črvov. Medtem ko zna vsak pravi vrtičkar povedati, zakaj je ustvarjanje komposta koristno za njegov vrt, le redki vedo, kako je videti proces spreminjanja s hranilnimi snovmi revnih odpadkov v bolj hranilne.

Študenta ljubljanske biotehniške fakultete Gregor Skoberne in Anže Rovanšek sta z objavo svojega projekta vizualizacije procesa kompostiranja s črvi na youtubu poskrbela, da se bo nadobudni vrtičkar lahko zdaj pohvalil tudi s tem znanjem. Video sta snemala 20 dni, posamezne slike pa so nastajale v razmaku deset minut. V terariju z izmenjajočimi se plastmi komposta in žagovine ter vrhnjim slojem pokošene trave je bilo okoli 150 črvov.

Kompostiranje s pomočjo črvov je koristno, ker črvi poleg drobljenja fizičnih delcev oddajajo tudi encime za hitrejšo razgradnjo snovi, kar pomaga razvoju koristnih mikroorganizmov. Nasploh je koristnost črvov za kompostiranje s pomočjo kuhinjskih ostankov neprecenljiva, saj tem malim bitjem uspe neverjetno, ko manj hranljive in za vrt praktično neuporabne snovi prebavijo v bolj hranljive.