»Že v začetku aprila bomo imeli v grobem dogovorjeno vse za naslednjo sezono. Ne bo se ponovila lanska zgodba,« je predsednik panoge biatlon Marko Dolenc zagotovil že takoj po koncu marčevskega svetovnega prvenstva v Oslu. Napoved nekdanjega olimpijca, ki je pritekel in pristreljal do zmagovalnih stopničk v svetovnem pokalu, se uresničuje. Kljub temu da je za biatlonci ena najskromnejših sezon v dolgih letih, v novi reprezentančni shemi za sezono 2015/16 ni prišlo do velikih revolucionarnih sprememb. Napovedali so le manjše korekcije okrog reprezentance A in nekaj večjih na nivoju mladinskih selekcij. Zaupanje vodstva reprezentance, da obdrži mesto glavnega trenerja, je kljub slabšim rezultatom od pričakovanj obdržal češki strokovnjak Tomaš Kos. Tudi zaradi svoje mirne narave in preudarnosti je češki strokovnjak ostal na vrhu stroke. »Ne bom kritiziral. Za to je dovolj drugih ljudi,« je njegov moto. Ob tem popotniški avanturist Miha Podgornik ne bo zgolj njegov pomočnik, ampak si bosta varovance razdelila.

Fak nima letne statistike

Sezono je na svetovnem prvenstvu v Oslu s tremi uvrstitvami tik za kolajno rešil Jakov Fak, na katerem je domala celotno breme slovenskega biatlona. Težava v tekmovalnem delu sezone je bilo njegovo kronično bolehanje, predvsem v ciklusih vzpona vrhunske forme. Po strokovni plati so našli šibko točko tudi v količini treninga v nizkem območju srčnega utripa vzdržljivosti in treningu specialne moči. So pa kot neučinkovito ocenili povečanje treninga splošne moči. V analizi sezone so med drugim opozorili tudi na to, da Jakov Fak nima letne statistike opravljenega treninga, saj ga ni beležil, niti ga niso trener(ji). Tako imajo Klemen Bauer, Miha Dovžan, Rok Tršan, Urška Poje, Teja Gregorin in Anja Eržen pregledno sliko opravljenega treninga. Tega ni le pri najboljšem biatloncu, po katerem se vsi zgledujejo. Ob tem so kot možen navrgli še en razlog, ki je motil Fakov trening. Dogovarjanje o sponzorjih (in s tem povezan stres), predvsem nejasnosti glede privatnih in panožnih.

Med strokovnim vodstvom reprezentance za prihodnjo sezono od pretekle trenerske ekipe ni le Janija Grila, trenerja specialista za vadbo moči, ki so mu odpovedali pogodbo (edinemu) že sredi sezone. Gril je hkrati najbližje kot vadbeni asistent Jakovu Faku. Slednji je podpisanemu na Pokljuki kar nekajkrat izrazil skrb glede prihodnosti. Očitno se vodstvo reprezentance manj ozira na posebne želje najboljšega. Lani so mu uresničili vse, kot se je pohvalil glavni strateg Marko Dolenc. Očitno so tovrstno »demokracijo« zmanjšali na minimum.

Janez Marič se je poslovil, brez da bi se tega zavedal

Ena večjih trenerskih sprememb je napredovanje Janeza Mariča v glavnega trenerja mladinske reprezentance. Na zadnji domači tekmi sezone prve dni aprila so brez prisotnosti medijev pripravili njegovo uradno tekmovalno slovo. Biatlonec iz Stare Fužine se je, ne da bi se tega zavedal, od svetovne karavane poslovil z osmim mestom štafete in 32. mestom na svetovnem prvenstvu marca 2015 v Kontiolahtiju na Finskem. Transparent slovesa so imeli njegovi prijatelji iz Bohinja pripravljen že za pokljuške tekme svetovnega pokala v marcu 2014, a je potem potegnil še eno sezono. Ob koncu lanske zime očitno ni bil pravi trenutek za uradno slovo. Transparent je počakal. Vmes se je že potrdil z delom trenerja mlajše mladinske reprezentance. Njegovo angažiranje za trenerja so ocenili za eno najbolj pozitivnih potez v sezoni. Kako ga mlajši spoštujejo, se je videlo v trenutkih poslovilne tekme. Prav največji up Alex Cisar je do velemojstra izkazal največ spoštovanja. Tudi Klemen Bauer in Jakov Fak sta nekoč jasno dala vedeti: »Ko bova velika, bova Janez Marič.«

»Kar težko govorim o karieri. No, mislim da sem kar nekaj dal od sebe, če gledam zdajšnje fante. Če izvzamem Jaka, seveda,« gleda Janez Marič na kariero, ki jo je zaznamovala kar 18-mesečna odsotnost zaradi poškodbe kolena. »Vrnitev je bila težka, trdo sem garal. Saj sem bil vedno zagnan, ampak takrat sem bil še posebej. Kot da bi bil star dvajset, ne 33 let. Ja, ta moja vrnitev je tudi nekaj posebnega med športniki,« je ponosen. Tekem v vlogi trenerja ne pogreša. Trdo delo, izkušnje, disciplina, spoštovanje – to so vrline, ki jih privzgaja naslednikom. In niso samoumevne. Nič čudnega, da je dobil zaupanje nekdanjih reprezentančnih kolegov Marka Dolenca (predsednik panoge), Janeza Ožbolta (vodja panoge), Tomasa Globočnika (predsednik strokovnega sveta), da prevzame celotno mladinsko reprezentanco.

Urška Poje se vrača k mladinkam

Ni več skrivnost, da po podobni poti med trenerke želi tudi Andreja Mali. 38-letna Kamničanka se po petnajstih sezonah v biatlonu tudi tiho poslavlja od tekmovalnih smučin in tarč. V vodstvu reprezentance ubirajo podobno strategijo kot ob slovesu Janeza Mariča. Ob reprezentančnem seznamu 2016/17 so ob njenem imenu pritisnili zvezdico in ni rečeno, da diplomantki fakultete za šport ne bodo že v prvi »upokojenski« sezoni namenili trenerske vloge. Tudi pri ciljih za prihodnost so že všteli njeno odsotnost v seštevku pokala narodov. Biatlon bosta predstavljali le dve članici, in sicer Teja Gregorin in Anja Eržen. Tudi mladinko Urško Poje, ki je zadnji dve sezoni reševala nastopanje ženske štafete, so vrnili v mladinsko reprezentanco. Ugotovili so, da sta nastopanje in trening z elitno zasedbo bolj kot ne škodila njenemu razvoju. Predvsem napredku v teku.

Tek pa je, tega se vsi zavedajo, osnova za vrhunske dosežke. Ob Jakovu Faku in Klemnu Bauerju, za katera bo sezona 2016/17 leto vrnitve, prav v tej prvini zeva ogromna vrzel. Šibka plat je predvsem skromna notranja konkurenca, kar se vidi tudi v urah treninga in je razvidno iz tabele.