Občina Lendava se bo očitno podala v tekmo za naziv evropske prestolnice kulture v letu 2025, ko bo ta naslov skupaj z nemškim spet nosilo eno od slovenskih mest. Župan občine Anton Balažek je to oznanil na včerajšnji tiskovni konferenci ob predstavitvi razstave del Joana Mirója, idejo za ta projekt pa je v Lendavo očitno prinesel nekdanji programski direktor EPK – Maribor 2012 Mitja Čander, ki je med soodgovornimi za mariborski neuspeh. »Na novinarski konferenci je bil na povabilo župana prisoten tudi pisatelj in kulturnik Mitja Čander, ki je kot poznavalec področja prepoznal potenciale Lendave za ta zahtevni evropski kulturni projekt,« beremo v sporočilu za medije, ki ga podpisuje Čandrova soproga Maja Čander.

Nova prestolnica, stari obrazi

Aleksandra Sarjaš iz županovega kabineta nam je povedala, da še niso sprožili nobenih uradnih aktivnosti v zvezi s kandidaturo, da to trenutno le načrtujejo oziroma so s tiskovno konferenco zgolj izrazili namero. Sicer pa bo o potrditvi projekta EPK 2025 občinski svet odločal že prihodnjo sredo, kar pomeni, da se bo Lendava že letos začela pripravljati na projekt s pripravo »kreativne strategije«, kot je dejal župan na konferenci. Na vprašanje, ali je občina s Čandrovima morda že sklenila pogodbo za svetovanje, pripravo koncepta ali stike z javnostmi, Sarjaševa odgovarja, da je o tem prezgodaj govoriti, saj želijo počakati na odločitev občinskega sveta.

Sicer pa pogledi župana odražajo poglede, ki jih vsebuje krajši elaborat zavoda Kreativna baza, katerega družbenika sta Mitja in Maja Čander. Župan in Čander tako delita mnenje, da mora Lendava pri kandidaturi staviti na človeške resurse, obmejno področje, multietnično in večjezikovno skupnost z bogato in raznoliko tradicijo, trajnostni razvoj in kulturni turizem.

Za izbiro mesta še štiri leta

Sinoči se je v Lendavi mudila tudi ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar, ki je zvečer na lendavskem gradu odprla razstavo grafik Joana Mirója. Odprtja se je udeležila izključno zaradi povabila Galerija-Muzeja Lendava, pravijo na ministrstvu za kulturo na vprašanje, ali je njena prisotnost v Lendavi prav včeraj znamenje podpore kandidaturi Lendave za prestolnico. Znano je, da Mitja Čander in ministrica negujeta dobre odnose.

Na ministrstvu razlagajo, da je časovno razporeditev prestolnic po državah določil sklep evropskega parlamenta z dne 16. aprila 2014. »Ta sklep predpisuje tudi roke, ki za Slovenijo pomenijo izbor mesta prireditelja v prvi polovici leta 2021, razpis pa najkasneje leta 2019, zato ministrstvo za kulturo ni še nikogar obveščalo o možnosti kandidiranja za naziv evropske prestolnice kulture v letu 2025.«

Medtem je Kreativna baza že v polni pripravljenosti, kot lahko beremo v njihovem gradivu: »Razpis je običajno odprt deset mesecev. Izkušnje so pokazale, da se večina uspešnih mest začne pripravljati do tri leta pred javnim razpisom, v primeru Slovenije to pomeni leto 2016. Zakaj toliko časa prej? Evropska prestolnica kulture je zahteven in kompleksen projekt. Je tudi tekmovanje.«

Že v času izbire prejšnje prestolnice, še posebno pa po izteku mariborskega projekta, je obveljalo prepričanje, da bi naziv morala dobiti Ljubljana, ki ima edina v Sloveniji dovolj infrastrukture in umetniške baze za uspešno izvedbo projekta. Mestna občina Ljubljana kandidaturo tudi tokrat pripravlja, kar je prejšnji mesec potrdil mestni svet s strategijo razvoja kulture v MOL 2016–2019; aktivnosti bodo začeli izvajati konec leta. »Dokončna odločitev o oblikovanju ekipe bo sprejeta v drugi polovici letošnjega leta,« odgovarja vodja oddelka Mateja Demšič na vprašanje, kdo so in kdo bodo sodelavci in svetovalci ljubljanske kandidature.