Barcelona dober mesec dni pred koncem sezone ostaja v ugodnem položaju za osvojitev trojčka lovorik, a v zadnjem obdobju izgublja pridih šampionskega moštva. Pred evropskim prvakom je verjetno ključni teden sezone. Nocojšnja povratna tekma četrtfinala lige prvakov v Madridu in nedeljski derbi z Valencio v španskem prvenstvu bosta pokazala realno podobo evropskega prvaka.

Lionel Messi že mesec dni brez gola

Katalonci so v igro za naslov španskega prvaka nepričakovano vrnili oba kluba iz Madrida, potem ko jim je spodletelo na zadnjih treh tekmah (remi in dva poraza). Do konca prvenstva je ostalo šest preizkušenj, Barca pa bi z novim spodrsljajem povsem odprla la ligo. Januarja lani je Barcelona na podoben način kot prejšnjo soboto izgubila na gostovanju pri Realu Sociedadu, a ravno po tej tekmi se je začel njen zmagoviti pohod na »tripleto«. Stadion Anoeta je za Barcelono kot zaklet, saj se je zmaga v San Sebastianu izmuznila vsem zadnjim štirim trenerjem kluba – Luisu Enriqueju, Tati Martinu, Titu Vilanovi in Pepu Guardioli.

Barcelono lahko skrbi tudi vprašljiva forma vodilnega zvezdnika Lionela Messija, ki na igrišču deluje utrujeno. Argentinčeva strelska suša traja že skorajda mesec dni, saj je nazadnje zadel proti Arsenalu v ligi prvakov. Neučinkovit in neprepoznaven je bil na zadnjih štirih tekmah proti Villarrealu, Realu Madrid, Atleticu in Realu Sociedad, ko je zbral vsega pet strelov v okvir vrat, kar dvajsetkrat pa je meril mimo gola. Nazadnje je bil Messi tako neprepričljiv pred dvema letoma, ko Barca ni osvojila nobene lovorike, v tej sezoni pa gola ni zabil že na petnajstih tekmah. Morda je pod povečanim pritiskom, saj bo z naslednjim zadetkom dosegel jubilejni, 500. gol v profesionalni karieri. »Še vedno smo povsem osredotočeni in pripravljeni na osvojitev vseh treh pokalov,« je včeraj sporočil zadnji dobitnik zlate žoge Lionel Messi.

Diego Simeone pod pritiskom

V Madridu se še ni polegel prah po porazu v Barceloni. Španski tisk se še vedno ukvarja z izključitvijo Fernanda Torresa, ki je zasukala potek tekme in Kataloncem omogočila lažjo pot do zmage z 2:1. »Če ne bi dobil drugega rumenega kartona, bi v Barceloni zmagali. Vse bolj se mi zdi, da sem bil nepravično izključen, a verjamem, da je Atletico sposoben napredovati v polfinale tudi brez mene. Saj veste, kakšno moč ima stadion Vicente Calderon,« je v obsežnem intervjuju dejal Fernando Torres.

Pod pritiskom je Atleticov trener Diego Simeone, ki je izgubil vseh sedem dosedanjih tekem z Barcelono, ko je na njeni klopi sedel Luis Enrique. Branilec blaugrane Gerard Pique ima še daljši niz nepremaganosti, saj ni izgubil nobene od dvajsetih tekem proti Atleticu. Statistika med drugim tudi kaže, da je Barcelona na evropskih tekmah na izločanje zelo zanesljiva, kadar dobi prvi obračun na stadionu Camp Nou. V tem primeru je v dosedanjih 40 nastopih v gosteh izpadla le dvakrat. Nocoj so možne tudi enajstmetrovke, po katerih se je Atletico proti PSV uvrstil v četrtfinale lige prvakov, za Barcelono pa so najstrožje kazni sploh v tej sezoni kot nočna mora. Vrata Atletica bo znova branil slovenski reprezentant Jan Oblak, ki proti Barceloni še ni zmagal.

Guardiola le enkrat zmagal v gosteh

Na drugi tekmi večera bo Bayern München gostoval v Lizboni, kjer bo proti Benfici branil prednost z 1:0. »Vzdušje bo naelektreno, a mi smo Bayern, ki mora ostati hladnokrven in zmagati,« je dejal napadalec Robert Lewandowski. Trener Josep Guardiola je na klopi Bayerna na gostujočih tekmah v izločilnih bojih dosegel le eno zmago. Trikrat je izgubil in trikrat remiziral.