Po remiju z Villarrealom (2:2) in porazu na el clasicu (1:2) je Barcelona v soboto zvečer še tretjič zapored na tekmi španskega prvenstva razočarala svoje privržence. Zanjo sila neugodno gostovanje na stadionu Anoeta je prišlo ob nepravem času in vidno utrujeni Katalonci so v Sociedadu še šestič zapored ostali brez zmage in celo četrtič zapored izgubili. O tako uspešni seriji proti najboljši ekipi zadnjega desetletja lahko drugi klubi v Španiji le sanjajo.

Sezona se preveša v odločilno fazo, Barcelona pa ima v najbolj neprimernem obdobju očitne težave z utrujenostjo in formo. Po nekaj neprepričljivih predstavah v zadnjih tednih tudi njeno sobotno gostovanje sproža številne dvome in vprašanja. Resda v napadu ni bilo kaznovanega Luisa Suareza, trener Luis Enrique pa je na klopi pustil tudi nekaj članov udarne enajsterice (Jordija Albo, Andresa Iniesto in Ivana Rakitića), a so to izgovori, ki konkurentov ne zanimajo, saj se vsi soočajo z rotacijo igralcev, ki je ravno pri Barceloni najmanj pogosta, in to se ji utegne v zaključku sezone maščevati.

Kriza Messija se pozna na rezultatih Barcelone

Podobno kot v lanski sezoni, ko je Real Sociedad zmagal z 1:0 po avtogolu Jordija Albe že v drugi minuti, je tudi tokrat domača ekipa hitro povedla in nato do konca tekme uspešno odbijala napade Barcelone. V peti minuti je (z edinim strelom v okvir Barceloninih vrat na tekmi) za baskovsko moštvo tokrat zadel Mikel Oiarzabal. V nadaljevanju je Barcelona zagospodarila na igrišču in imela skoraj tri četrtine časa žogo v svoji posesti, a je bila v zaključku akcij premalo natančna in nespretna. Težave s formo ima tudi in predvsem njen največji adut Lionel Messi, ki že nekaj časa čaka na jubilejni 500. zadetek v karieri ni zadel že štiri tekme zapored (na teh tekmah ni zbral niti asistence za gol), kar se mu ni zgodilo že vse od maja leta 2011, na Anoeti pa tokrat ni blestel niti drugi zvezdnik v napadu Neymar. V drugem polčasu je Enrique s klopi v igro poslal Albo, Iniesto in Rakitića, a tudi to ni obrodilo sadov, saj je v domačih vratih blestel mladi vratar Jeronimo Rulli, ki se ni pustil premagati in je bil eden od najbolj zaslužnih za odmevno zmago njegove ekipe.

»Moji igralci so trenutno pošteno načeti. A ne smemo se opravičevati in iskati izgovorov. Zdaj je prišel čas, da pokažemo, da smo najboljša ekipa na svetu. Pokazati moramo ponos, da nosimo ta grb na naših dresih. Prostora za napake pa ni več. V zadnjih tednih nismo na našem najvišjem nivoju, a se moramo hitro pobrati za pomembno tekmo v ligi prvakov in za dvoboj z Valencio na Camp Nouu,« je bil po porazu miren Enrique, ki pa se zaveda, da nima ravno veliko časa, da osveži in preporodi svoje varovance.

Madridska kluba napolnila mreži Espanyola in Eibarja

Krizo Barcelone s pridom izkoriščata madridska kluba, ki sedaj verjetno že pošteno obžalujeta nekatere spodrsljaje iz letošnje sezone, saj sta po včerajšnjih zmagah od vodilne Barcelone oddaljena le še tri (Atletico) oziroma štiri točke (Real).

Atletico je v soboto gostoval v Barceloni pri Espanyolu, kjer se je po 29 minutah igre znašel v zaostanku, ko je za domače zadel Papa Kouly Diop. A varovanci Diega Simeoneja so našli dovolj moči in motivacije, da so izid obrnili sebi v prid. Še v prvem polčasu je izenačil Fernando Torres, v nadaljevanju pa sta zmago »colchonerosom« prinesla Antoine Griezmann in Koke. Jan Oblak ni imel preveč dela, od treh strelov v okvir njegovih vrat pa je dva ubranil. Ker je znova prejel zadetek, skupno 16. v letošnjem španskem prvenstvu, se mu rekordni dosežek po najmanj prejetih zadetkih počasi izmika iz rok, saj lahko za izenačitev rekorda nekdanjega vratarja Deportiva Francisca Liana (v sezoni 1993/94 je na 38 tekmah prejel 18 zadetkov) v zadnjih šestih krogih prejme le še dva.

Še bolje kot Atletico je svojo nalogo tokrat opravil Real, ki se je na Bernabeuu poigral z Eibarjem in ga odpravil s 4:0. Domači so vse zadetke dosegli že v prvem polčasu, ko so zadeli James Rodriguez, Lucas Vasquez, Cristiano Ronaldo in Jese Rodriguez, v nadaljevanju pa so galaktiki nekoliko stopili s plina in privarčevali moči za povratno tekmo z Wolfsburgom, ko bodo poskušali nadoknaditi visok zaostanek s prve tekme (0:2). Zinedine Zidane je tokrat s tem namenom tudi pustil na klopi nekaj igralcev začetne enajsterice (Marcelo, Toni Kroos, Gareth Bale). Omenimo še, da je bil Ronaldov zadetek njegov 30. v letošnjem prvenstvu, kar mu je kot prvemu v zgodovini španske la lige uspelo doseči šest sezon zapored.