Obračun med Barcelono in Realom iz Madrida, že 172. ligaški po vrsti, je pred male zaslone privabil okoli pol milijarde gledalcev. Oziroma poenostavljeno povedano, tekmo si je ogledal skoraj vsak štirinajsti Zemljan. Tako ni nenavadno, da so pri Barceloni v soboto na Campu Nouu imeli največji obisk v sezoni. Kar 99.264 obiskovalcev, ki se je pred uvodnim sodnikovim žvižgom s čudovito kuliso in minuto molka znova poklonilo nedavno preminuli legendi Barcelone in najboljšemu nogometašu preteklega stoletja Johanu Cruyffu, je upravičeno pričakovalo nogometni spektakel, a so po prvih 45 minutah ostali razočarani.

Tekma se je dodobra razživela šele v drugem polčasu, v katerem so padli tudi vsi trije zadetki. Barcelono je v vodstvo popeljal Gerard Pique, na 1:1 pa je izenačil Karim Benzema. Francoski napadalec je bil dotlej na igrišču malodane v vlogi statista, saj se je žoge v prvem polčasu dotaknil vsega trinajstkrat, manj kot kateri koli drugi nogometaš v zgodovini medsebojnih dvobojev nogometnih velikanov. Njegovi soigralci so po doseženem zadetku dobili dodaten zalet, vidno nevarnejši pa so postali po zamenjavi Ivana Rakitića z Ardo Turanom. Hrvat je dotlej skupaj z Iniesto in Busquetsom držal škarje in platno Barcelonine igre na sredini igrišča.

Svojo premoč je Real kronal z golom prvega strelca španskega prvenstva Cristiana Ronalda, in to navzlic izključitvi Sergia Ramosa le dve minuti prej. Za trikratnega dobitnika zlate žoge je bil zadetek še toliko slajši, saj je proti aktualnim španskim prvakom zadel že šestnajstkrat, s čimer je na lestvici najboljših strelcev na el clasicih prehitel nekdanjega Realovega napadalca Raula, prav tako pa je prekinil kar 39 tekem trajajoči Barcelonin niz neporaženosti.

Madridski in katalonski mediji tekmi videli različno

»Če bi vedel, da bomo zmagali z igralcem manj, bi si rdeči karton prislužil že prej,« se je po tekmi navijačem Barcelone rogal Sergio Ramos. Skorajda evforično pa so uspeh pospremili tudi belemu baletu naklonjeni tiskani mediji. »Los blancos se ne predajajo, pokorili so Camp Nou,« so zapisali pri najbolj branem španskem športnem dnevniku Marci. Pri konkurenčnem Asu pa so dodali: »Portugalski zvezdnik po izključitvi Ramosa odločil tekmo.« Veliko manjši pomen so uspehu Reala pripisali katalonski športni mediji, ki menijo, da je zmaga Madrida pirova. El Mundo Deportivo je v ospredje postavil slovo od Cruyffa, pri Sportu pa so se ponorčevali iz veselja Realovih nogometašev v slačilnici, ki naj bi zmago proslavljali, kot da so že osvojili naslov. Ta je za Madridčane še vedno zelo oddaljen, saj zaostanek za Barcelono še vedno znaša težko ulovljivih sedem točk.

V precej bolj umirjenem tonu je po tekmi na novinarski konferenci spregovoril strateg Reala Zinedine Zidane. Nekdanji nogometni as je na klop desetkratnih evropskih prvakov sedel pred natanko štirimi meseci in po Nemcu Berndu Schusterju postal prvi trener kraljevega kluba, ki je dobil svoje uvodno srečanje proti Barceloni. »Zadovoljen sem z vsem, ne le končnim izidom. Ni bilo lahko, a sem ponosen na svoje igralce. Čeprav je šlo za derbi, pa je ekipa na koncu vseeno osvojila le tri točke.«

Jan Oblak vse bolj oddaljen od rekorda

Ugotovitvam Zidana ne gre oporekati, saj je z osvojeno točko več v boljšem položaju od njegovega moštva tudi mestni tekmec Atletico. Slednji je, tako kot njegova največja konkurenta za naslov državnega prvaka, tekmo odigral v soboto in pred domačimi gledalci proti Realu Betisu vpisal visoko zmago s 5:1. V vratih rdeče-belih je vso tekmo znova branil slovenski reprezentant Jan Oblak, ki je bil edinkrat premagan po strelu Rubena Castra v 79. minuti. Kljub solidni predstavi pa se Škofjeločanu sedem krogov pred zaključkom la lige vse bolj izmika 22 let star rekord vratarja Francisca Liaña. Ta je v sezoni 1993/94 prejel 0,47 zadetka na tekmo, njegov Deportivo La Coruna pa je na 38 tekmah prejel le 18 golov. Oblak jih je doslej v svojo mrežo spustil 15.