»Zdi se, da se od lanskega maja s Starim gradom nič ne dogaja, a ni čisto tako,« je v svojem nagovoru ob občinskem prazniku zagotovil občanom kamniški župan Marjan Šarec. Dejal je, da so, potem ko so lani skupaj z več kot sto prostovoljci, ki to priljubljeno izletniško točko že leta močno pogrešajo, propadajoče gostišče počistili in vsaj nekoliko zaščitili, preverili različne možnosti, kako naprej.

Preverjali so možnosti vse od obnove do rušitve obstoječe stavbe in postavitve nečesa novega ali znižanja objekta za kakšno nadstropje. »Glede na prostorske in kulturnovarstvene pogoje ter predpise je ta trenutek mogoča obnova obstoječega objekta do te mere, da se bo dalo opravljati gostinsko dejavnost,« je povedal Šarec in dodal, da bodo morali tri telekomunikacijske antene, ki so nameščene na strehi, prestaviti na poseben stolp. Gostinski lokal bi lahko, potem ko bodo pridobili vso potrebno dokumentacijo, še vedno uredili v prvi polovici letošnjega leta, je dodal in sklenil: »Če smo čakali leta in leta, bomo pa še malo.« Že zdaj so se odločili, da ne bodo več iskali novega najemnika, temveč bodo upravljanje Starega gradu prenesli v pristojnost Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik.

Z najemniki Starega gradu namreč že prej niso imeli sreče, saj, milo rečeno, nihče ni izpolnil visokoletečih obljub. Še zlasti ne zadnja najemnika, zakonca Ručigaj, »ki sta za seboj pustila razdejanje, da mu ni para«, je spomnil Šarec in dodal, da je potrgana tudi vsa strojna, električna in vodovodna napeljava, da je razbita in uničena vsa oprema... Zakonca, ki občini nista hotela predati ključev gostišča, sta se z občino pravdala kar nekaj let, tudi zaradi tega, ker je občina pred leti do gostišča speljala asfalt in uredila osvetljavo strme pešpoti, medtem ko je najemnik poskrbel za vodovod. Še v času, ko je bilo gostišče odprto, sta najemnika obiskovalcem zapirala pot do razvalin gradu in jim onemogočala, da bi lahko pojedli svojo malico iz nahrbtnika na klopeh na dvorišču, prav tako jim nista dovolila uporabe toaletnih prostorov gostišča. Da na Starem gradu niso zaželeni, je najemnik že pred leti sporočil tudi vsem kamniškim šolam, saj za njimi ni želel čistiti.