Kamniški župan Marjan Šarec je včeraj v družbi predstavnikov občinske uprave, Zavoda za turizem in šport ter sodnega izvršitelja po dolgih letih pravdanja za Stari grad nad Kamnikom končno spet uspel vstopiti in si ogledati razdejanje na eni nekdaj najbolj priljubljenih kamniških izletniških točk, ki so jo Kamničani zelo pogrešali. Na to so župana in občinsko upravo nenehno opozarjali in jih rotili, naj vendar že odpovejo najemno pogodbo najemnikoma, ki sta jim zapirala tudi pot do razvalin Starega gradu in jim onemogočala, da bi lahko snedli svojo malico iz nahrbtnika na klopeh na dvorišču in uporabljali toaletne prostore gostišča. Da na Starem gradu niso zaželeni, je najemnik pred leti sporočil tudi vsem kamniškim šolam in dodal, da za šolarji ne misli čistiti.

Občani bi zavihali rokave

Zato ne čudi, da so Kamničani v svojih pobudah, naslovljenih na župana in občinsko upravo, ponujali celo, da bi tudi sami zavihali rokave in sodelovali v prostovoljni udarniški akciji, ki bi jim povrnila priljubljeno izletniško točko, do katere je pred leti pripeljala asfalt in uredila osvetljavo strme pešpoti občina, najemnik pa dodal še vodovod.

Čeprav so predstavniki občine včeraj pričakovali, da sta notranjost in okolica gostišča v zelo slabem stanju, jih je razdejanje osupnilo. Ocenili so, da bodo morali v najkrajšem času izvesti vsaj nujna vzdrževalna dela. Ali bodo objekt ponovno oddali v najem, pa se bodo odločili v prihodnjih dneh, saj že preučujejo tudi možnost, da bi občinski objekt oddali kar v upravljanje Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik.

Sodišče je že razsodilo

Za kakšne nove uradno vložene odškodninske tožbe nekdanjih najemnikov, zakoncev Ručman, zoper občino Kamnik, ki jima je objekt leta 2003 oddala v najem za dve desetletji, na občini ne vedo in dodajajo, da je bil prvotni zahtevek najemnice za plačilo 424.500 evrov v celoti in pravnomočno zavrnjen oktobra lani. Pristojno sodišče je s pravnomočno sodbo dotedanji najemnici lani naložilo tudi, naj se iz poslovnega objekta Stari grad s pripadajočim funkcionalnim zemljiščem izseli ter ga, prostega njenih osebnih stvari in oseb, izroči v posest občini Kamnik. To se je s precejšnjo zamudo zdaj končno tudi zgodilo in kot kaže, bodo Kamničani kmalu znova imeli prost dostop tudi do ruševin gradu, ki so jih leta 2007 zavarovali kot kulturni spomenik lokalnega pomena. Stari grad, ki je bil po letu 1670 opuščen, je bil namreč v 12. stoletju zgrajen na območju prazgodovinske naselbine. av