Z omejevanjem proizvodnje elektrike se je v Dravskih in Soških elektrarnah ter Termoelektrarni Šoštanj danes med 8. in 10. uro dopoldne nadaljevala splošna stavka v energetiki, ki je naravnana proti vladi. Da stavko nadaljujejo, se je stavkovni odbor odločil v ponedeljek, ker je ocenil, da se nanjo nekateri sploh ne odzivajo več. A medtem ko je stavka v Soških elektrarnah potekala v skladu z načrtovanimi stavkovnimi aktivnostmi, se je v šoštanjskem TEŠ in Dravskih elektrarnah zapletlo. Direktor šoštanjske Termoelektrarne Arman Koritnik se je namreč v času stavke zaklenil v nadzorno sobo in s tem preprečil, da bi zaradi stavke zmanjšali proizvodnjo elektrike. V nadzorno sobo pa niso spustili niti šefa sindikata Danijela Tajnika. »Poslovodstvo je s svojo navzočnostjo v zaklenjeni komandni sobi bloka šest izvajalo dodaten psihični pritisk na zaposlene. Neuradno jim je bilo rečeno, da se bodo znašli na seznamu presežnih delavcev, če bodo izvajali aktivnosti v smislu omejevanja proizvodnje električne energije, saj bi s tem lahko povzročili gospodarsko škodo,« so zapisali v zapisniku o poteku stavke.

Sindikalisti napovedali srečanje na sodišču

Koritnik naj bi torej navzočim v komandni sobi grozil s posledicami, če bi izvedli načrtovane stavkovne aktivnosti in zmanjšali proizvodnjo bloka šest, zaposleni pa so psihičnim pritiskom podlegli. »Kar se je zgodilo v TEŠ, bo dobilo epilog na sodišču, saj nihče nima pravice vzeti zakona v svoje roke,« je po zapletu povedal predsednik sindikata delavcev v energetiki Branko Sevčnikar. O dogajanju je bil obveščen tudi Aleksander Mervar, direktor Elesa. »Lahko vam povem le, da imamo pogodbo s Holdingom Slovenske elektrarne, ta pa je dolžan zagotavljati elektriko po zakonu, prav tako so zakonske obveze dolžni spoštovati zaposleni. Zato sem jim že pred tremi tedni pisal, da je korektno, da stavkajoče na to opozorijo, da bi se izognili morebitnim problemom, kar se tiče delovnih razmerij,« je za Dnevnik povedal Mervar. Dodal je še, da se za nemoteno oskrbo z elektriko ni bati, saj so v navezi s tujino in lahko v primeru, da bi prišlo do pomanjkanja, ukrepajo v nekaj sekundah. »Kaj se dogaja po posameznih elektrarnah, pa seveda tudi jaz ne vem, razen tega, kar izvem, tako kot tudi vi,« je dejal Mervar.

Izvedbo stavke so stavkajočim preprečili tudi v Dravskih elektrarnah, s tem da so jim preprečili dostop, medtem ko so v Soških elektrarnah brez težav zmanjšali proizvodnjo. Stavkovne aktivnosti naj bi se nadaljevale v četrtek.