Jedi iz surove ribe so sicer značilne za vse pacifiške otoke. Na Samoi in Tongi jih pripravljajo z limono in kokosovim mlekom ter dodajo na kose narezano zelenjavo, da nastane solata. Imenuje se okaika. Na Fidžiju jo pripravijo podobno, imenuje pa se kokoda. Zelo podobna jed je perujski ceviche, ki mu dodajo obilo svežega čilija.

Havajski poke je tradicionalna jed, ki izhaja iz prehrane ribičev in velja za jed, tako staro kot Havaji. Ribiči so svežo ribo razrezali in začinili s tistim, kar so imeli pri roki, največkrat s soljo, limono in oreški. A se je njen sloves razširil šele v sedemdesetih letih 20. stoletja, ko so recept za poke prvič zapisali v kuharski knjigi in je jed dobila bolj azijsko obliko s sezamom in sojino omako. Od tedaj se je jed razširila v ZDA in Azijo, v zadnjem času pa je postala prava uspešnica. Na Havajih vsako leto priredijo tridnevni poke festival, na katerem tekmujejo za najbolje pripravljeno jed.