Slovenski reprezentant Jaka Blažič pri Laboral Kutxi preživlja odlično obdobje. Potem ko je v drugem delu lanske sezone pri Crveni zvezdi izgubil zaupanje trenerja Dejana Radonjića, je Blejec poleti zamenjal okolje in se preselil v Španijo, kar se je izkazalo za zadetek v polno. Glavna stvar pri prestopu je bila velika želja trenerja Velimirja Perasovića, da Blažiča pripelje v svoje moštvo. Zaupanje nekdanjega hrvaškega selektorja slovenskemu reprezentantu očitno dobro dene, saj je eden ključnih igralcev Laboral Kutxe.

To se je videlo tudi na prvi tekmi 12. kroga drugega dela evrolige v sredo, ko je Laboral Kutxa gostila Barcelono. Blažič je imel na izredno pomembni tekmi drugo največjo minutažo v svojem moštvu, na parketu je preživel 32 minut. Vzrok seveda tiči v izredno agresivni igri nekdanjega člana Slovana in Olimpije na obeh straneh igrišča. Točkovno Blažič z osmimi točkami sicer ni izstopal, a je zadel, ko je bilo to najbolj potrebno. Najprej tri minute pred koncem trojko pri izenačenem izidu, nato pa še koš v tesni končnici, ki je Laboral Kutxi prinesel tri točke prednosti in nekaj sekund kasneje končno zmago s 75:71. Dva kroga pred koncem si je baskovska ekipa tako praktično že zagotovila mesto v četrtfinalu, kjer je povsem možno, da se pomeri ravno z Blažičevim nekdanjim moštvom Crveno zvezdo. Blejec je zadovoljstvo nad uspehom izrazil tudi na twitterju, kjer je kratko in jedrnato napisal: »Grandeee cojones equipo (velika jajca, ekipa, op. p.)«.

Slovenija bo imela svojega predstavnika tudi v polfinalu evropskega pokala, kamor se je včeraj prebila Gran Canaria. Ta je na drugem obračunu sicer klonila proti Zieloni Gori Saša Filipovskega s 83:86, a so imeli s prve tekme zalogo 11 točk prednosti. Znova je bil prvi strelec španskega moštva Alen Omić, ki je dosegel 14 točk in se bo v polfinalu s soigralci pomeril proti Galatasarayu. Drugi polfinali par je Strasbourg – Trento. Za mesto v polfinalu Fibinega evropskega pokala se borita Nebojša Joksimović (15 točk) in Žan Mark Šiško (točki), ki sta na drugi četrtfinalni tekmi s Cibono ugnala ruski Enisey s 77:69. O potniku med štiri najboljša moštva tekmovanja bo odločala tretja tekma.

V finalu lige ABA srbski moštvi

Poleg tega, da je Crvena zvezda na izredno dobri poti, da si izbori mesto v četrtfinalu evrolige, si je v torek zagotovila tudi mesto v finalu lige ABA. Beograjčani so v Zagrebu še drugič spravili na kolena prav tako evroligaško Cedevito in se bodo za naslov prvaka pomerili proti velikemu presenečenju jadranskega tekmovanja Megi Leksu. Spored finala za zdaj še ni znan. Moštvi bosta igrali na tri zmage po sistemu 2-2-1, uvodna obračuna pa bosta v Beogradu. Po nekaterih informacijah si je Crvena zvezda s prebojem v finale lige ABA že zagotovila vozovnico za evroligo v prihodnji sezoni, saj naj Mega Leks zaradi tesnih povezav z vplivnim agentom in lastnikom agencije BeoBasket Miškom Ražnatovićem ne bi imel pravice nastopanja v evropskih tekmovanjih.

Še naprej je napeto dogajanje na relaciji Fiba–Uleb. Mednarodna košarkarska zveza je v uradnem dopisu zvezam, katerih klubi se bodo odločili za nastopanje v Ulebovem evropskem pokalu, zagrozila s prepovedjo nastopanja njihovih reprezentanc na prihajajočih velikih tekmovanjih. To je močno ujezilo prvega moža evrolige Jordija Bertomeua. »Agresivno obnašanje Fibe se je začelo novembra 2015, ko so največji klubi odbili njeno povabilo v ligo prvakov. Ves čas poskušajo prikazati, kako so jim najbolj pomembne športne vrednote, ob tem pa ignorirajo temeljno pravico svobodne izbire in volje klubov, da igrajo v tistih tekmovanjih, v katera bolj verjamejo. Fiba je pokazala pomanjkanje spoštovanja do klubov,« je med drugim povedal Jordi Bertomeu.

Dragić v boju za tretje mesto

V ligi NBA se končnica vse bolj približuje, zato si poskušajo moštva zagotoviti čim boljša izhodišča pred zaključnimi boji. Še posebno zanimivo je v vzhodni konferenci, kjer so klubi med tretjim in šestim mestom praktično izenačeni. Med njimi je tudi Miami Heat, za katerega nastopa Slovenec Goran Dragić. Moštvo s Floride v zadnjem obdobju tudi po njegovi zaslugi igra dobro, a je bilo na zadnji tekmi proti San Antonio Spurs, ki v svoji dvorani v letošnji sezoni še ni doživel poraza, povsem brez možnosti za presenečenje. Končni izid je bil 112:88 v korist moštva iz Teksasa, Dragić pa je tudi zavoljo manjše poškodbe gležnja, ko je večer pred gostovanjem pri San Antoniu na tekmi proti New Orleansu trčil s sodnikom, igral zgolj 24 minut in v tem času dosegel štiri točke. Miami ima do konca rednega dela sezone še enajst tekem.