Pod vtisom pozitivnega trenda na trgu dela, ko je bilo konec marca registriranih 110.226 brezposelnih, kar je 5 odstotkov manj kot februarja in 6,7 odstotka manj kot marca lani, je potekal evropski dan za delodajalce. Evropska mreža javnih služb za zaposlovanje je različnim dejavnostmi namenila čas vse od 4. pa do 15. aprila, slovenski zavod za zaposlovanje pa si je za evropski dan za delodajalce izbral minuli četrtek.

Sodelavci zavoda za zaposlovanje so obiskali okoli 300 mikro, malih in srednje velikih podjetij. »Tako smo na zavodu spoznali dejanske potrebe podjetij, predvsem po kompetencah, ki so nujne za njihov razvoj,« je med drugimi dejala Mavricija Batič, generalna direktorica zavoda.

Zavod je skupaj z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije pripravil tudi poslovne zajtrke in mini zaposlitvene sejme, na katerih se je predstavilo okoli 70 delodajalcev, ki so sodelovali na hitrih zmenkih z iskalci zaposlitve, potekal pa je tudi spletni zaposlitveni dan v turizmu – Turism Mobility Job Day 2016, ki je namenjen vsem, ki iščejo zaposlitev na področju gostinstva, hotelirstva in turizma v devetih državah, med drugim na Hrvaškem, Malti, v Nemčiji, Avstriji, Španiji, Italiji in Nemčiji.

Cilj evropskega dneva delodajalcev, ki si ga je postavil zavod RS za zaposlovanje, je, da bi z zavodom po enem letu sodelovalo vsaj še 30 odstotkov podjetij, bodisi z objavo prostega delovnega mesta, na katerega zavod napoti brezposelne osebe, bodisi s sodelovanjem na področju ukrepov aktivne politike zaposlovanja, zlasti z vključevanjem ranljivih skupin brezposelnih.

Branko Meh, predsednik OZS, je dosedanje sodelovanje z zavodom pohvalil, opozoril pa, da število 110.000 brezposelnih kaže, da še veliko ljudi potrebuje zaposlitev in da s tem slovenska družba izgublja njihov potencial. »Pripravlja se že druga mini reforma dela, a bolj nujna je reforma delovne zakonodaje. Podjetniki potrebujemo vzvode, ki nam bodo omogočali hitrejše zaposlovanje in lažje odpuščanje,« je opozoril Meh. Zadovoljen pa je, da se vnovič uvaja pripravništvo, saj obrtnikom in malim podjetnikom manjka zaposlenih s poklicno izobrazbo.