Pod vtisom pozitivnega trenda na trgu dela, ko je bilo konec marca registriranih 110.226 brezposelnih, kar je 5 odstotkov manj kot februarja in 6,7 odstotka manj kot marca lani, danes poteka Evropski dan za delodajalce. Ta poteka sicer v okviru dejavnosti Evropske mreže javnih služb za zaposlovanje, ki letos temu namenja kar 11 dni in sicer od 4. do 15. aprila. Slovenski zavod za zaposlovanje si je za Evropski dan za delodajalce izbral današnji dan.

Sodelavci zavoda za zaposlovanje bodo vse do poznega popoldneva obiskovali mikro, mala in srednje velika podjetja, s katerimi niso sodelovali najmanj zadnji dve leti oziroma se sodelovanje med njimi še ni razvilo. V neposrednem stiku bodo poskrbeli, da bodo delodajalci spoznali zavodove storitve, zavod pa jih bo v prihodnje skušal ukrojiti še bolj po meri potreb podjetij.

»Tako bomo na zavodu spoznali dejanske potrebe podjetij, predvsem po kompetencah, ki so nujne za njihov razvoj,« je med drugimi dejala Mavricija Batič, generalna direktorica zavoda. Sodelavci zavoda bodo obiskali okoli 300 delodajalcev.

Je pa to le ena od dejavnosti, ki so se odvijale danes, saj je zavod skupaj z Obrtno-poslovno zbornico pripravil tudi poslovne zajtrke. Tako so na 12 obrtno-poslovnih zbornicah predstavniki zavoda podjetnike seznanili s svojimi storitvami, zajtrk pa je bil priložnost tudi za izmenjavo mnenj in izkušenj.

Druga dejavnost pa so bili mini zaposlitveni sejmi, na katerih se je predstavilo okoli 70 delodajalcev, ki so sodelovali na hitrih zmenkih z iskalci zaposlitve, dopoldne je nekaj ur potekal tudi spleti zaposlitveni dan v turizmu - Turism Mobility Job Day 2016, ki je namenjen vsem, ki iščejo zaposlitev na področju gostinstva, hotelirstva in turizma v devetih državah, med drugim na Hrvaškem, Malti, v Nemčiji, Avstriji, Španiji, Italiji in Nemčiji.

Cilj Evropskega dneva delodajalcev, ki si ga je postavil zavod RS za zaposlovanje, je, da bi z zavodom po enem letu sodelovalo vsaj še 30 odstotkov podjetij, bodisi z objavo prostega delovnega mesta, na katerega zavod napoti brezposelne osebe, bodisi s sodelovanjem na področju ukrepov aktivne politike zaposlovanja, zlasti z vključevanjem ranljivih skupin brezposelnih.

Branko Meh, predsednik OZS, je dosedanje sodelovanje z zavodom pohvalil, opozoril pa, da število 110 tisoč brezposelnih kaže, da še veliko ljudi potrebuje zaposlitev in da s tem slovenska družba izgublja njihov potencial. »Pripravlja se že druga mini reforma dela, a bolj nujna je reforma delovne zakonodaje. Podjetniki potrebujemo vzvode, ki nam bodo omogočali hitrejše zaposlovanje in lažje odpuščanje,« je opozoril Meh in vnovič spomnil na nujnost posebnega fonda, iz katerega bi v primeru odpuščanja pri majhnih podjetnikih črpali denar za nadomestilo za neizplačane plače in odpravnine. Zadovoljen pa je, da se vnovič uvaja pripravništvo, saj obrtnikom in malim podjetnikom manjka zaposlenih s poklicno izobrazbo.